Fără a înlocui tratamentul cu insulină sau cu antidiabetice, plantele și terapiile alternative pot fi de ajutor celor diagnosticați cu diabet zaharat.
CEAPA are excelente calități hipoglicemiante. Poți consuma 2 linguri de suc de ceapă diluat într-un pahar cu apă, la o oră după masă.
BRUSTURELE este un alt remediu recomandat în diabet. Se recomandă decoctul preparat din 2 linguri de rădăcină de brusture mărunțită, la 500 ml de apă clocotită. Se fierbe 5 minute și se lasă la răcit un sfert de oră. Se consumă 3 căni pe zi, într-o cură de 3 luni.
CEAIUL VERDE scade glicemia și este un bun înlocuitor al cafelei în cazul celor cu boli cardiovasculare. Se consumă zilnic 1-2 căni cu ceai verde, în prima parte a zilei. Acest ceai are efect energizant, din cauza conținutului de teină.
AFINUL are acțiune hipoglicemiantă, grație mirtilinei din compoziția plantei. Se recomandă ceaiul din frunze și fructe de afin, preparat din o mână de frunze și (sau) fructe uscate la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Ajută la scaderea glicemiei, ameliorează retinopatia și tulburarile de vedere, închide ulcerațiile.
SCORȚIȘOARA scade nu numai zahărul din sânge, ci și nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Lasă la infuzat 20 de minute un baton de scorțișoară într-o cană cu apă fierbinte. Consumă zilnic acest remediu.
FRUNZELE DE DUD NEGRU ajută la scăderea glicemiei și inhibă enzimele din metabolismul glucidic. Se consumă sub formă de pulbere, macerat sau infuzie.Tratamentul se face minimum 3 luni, mergând până la 6 luni sau chiar un an, până când se vor obține rezultate mulțumitoare.
CICOAREA. Urmat cu stricteţe, tratamentul cu cicoare reduce glicemia şi colesterolul. Cicoarea stimulează secreţia de insulină din celulele pancreatice. Dacă vrei să încerci acest tratament, bea zilnic două căni de infuzie de cicoare pe care o prepari din 2 linguri de rădăcină uscată la un litru de apă clocotită.
FRUNZELE DE MESTEACĂN pot fi o soluţie pentru a scădea glicemia. Ele pot fi folosite sub formă de ceai sau decoct, ca atare sau în amestec cu alte plante. Combină 3 linguri de frunze mesteacăn cu o cantitate egală de frunze de coacăz negru. Din acest amestec, ia o linguriţă pe care o lași la infuzat în 200 ml de apă fiartă. Bea 2-3 căni pe zi.
LĂPTIȘORUL DE MATCĂ are un bogat conţinut de vitamine din grupul B, deci este util în neuropatia diabetică. Veninul de albine stimulează microcirculaţia și se folosește în doze mici (sub formă de creme, unguente, microînţepături) în angiopatia diabetică.
FRUNZELE DE NUC. Ceaiul din frunze de nuc este un leac eficient în caz de diabet. Foloseşte o linguriţă de frunze uscate de nuc la o cană de apă fierbinte şi bea două căni pe zi. Dacă îţi place gustul amărui, poţi folosi şi tinctură din frunze de nuc. Umple cu frunze tăiate mărunt o sticlă de un litru şi adaugă alcool alimentar de 70 de grade. Lasă la macerat timp de 2 săptămâni, la loc răcoros și întunecos. Strecoară apoi şi ia 4 picături de 3 ori pe zi.
SCHINDUFUL sau fân grecesc. Semințele de schinduf contribuie la menținerea în limite normale a glicemiei. În plus, scade colesterolul „răuˮ, problemă frecventă în rândul celor cu diabet de tip 2. Se fac cure îndelungi cu macerat din semințe. Se pun de seara până dimineața 2-3 lingurițe de pulbere din seminte de schinduf la o cană cu apă. Dimineața se filtrează și apoi se bea pe parcursul zilei.
LĂMÂI și PORTOCALE. Dacă îţi plac fructele, alege lămâile sau portocalele. Specialiştii în nutriţie au constatat că diabeticii au carenţă de vitamina C şi recomandă un consum moderat de citrice. Pe lângă aceste fructe, poţi consuma şi mere, deoarece coaja de măr are antioxidanţi benefici.