Azi vă propunem o rețetă absolut delicioasă de chifteluțe de post. Sunt ușor de preparat și foarte gustoase, atât calde cât și reci.
Textura lor este moale și pufoasă, au o crustă frumos rumenită și pot fi servite cu garnitură de orez și salată.
Ingrediente:
– 500 gr fasole boabe,
– 1 morcov,
– 1 păstârnac,
– 2 cepe,
– 2-3 felii de pâine,
– 50 gr de făină,
– 150 ml ulei,
– 5-6 căței de usturoi,
– 2 frunze da dafin,
– 1 legătură de mărar,
– 1 legătură de pătrunjel,
– sare, piper, cimbru (după gust).
Mod de preparare:
1. Pentru început, punem boabele de fasole la fiert. După ce schimbăm apa, adăugăm morcovul, păstârnacul și ceapa, toate tocate.
2. Adăugăm frunzele de dafin, condimentăm cu sare, piper și amestecăm bine.
3. După ce au fiert legumele și fasolea, le scurgem de zeamă (nu aruncăm zeama) și punem totul într-un bol.
4. Adăugăm feliile de pâine înmuiate în zeama de la fasole și legume, și stoarse ulterior, usturoiul pisat, cimbrul, mărarul și pătrunjelul tăiate mărunt.
5. Amestecăm bine, pe urmă dăm întreaga compoziție prin mașina de tocat sau mixăm cu blenderul vertical.
6. Formăm chiftelele. Le dăm prin făină, pe urmă le prăjim în uleiul foarte bine încins. Se lasă să se rumenească bine, pe ambele părți. Se scot pe un șervet de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.
7. Dacă nu doriți să le prăjiți, ci vreți o variantă mai sănătoasă, coaceți chiftelele în cuptor. După ce le-ați format, așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Întoarceți-le pe cealaltă parte, când s-au rumenit. Vor fi gata în 30 de minute.
Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei și a legumelor, se poate prepara o garnitură din orez. Proporția ar fi de 3 căni de zeamă la 1 cană de orez (150 gr).
Modul de preparare al orezului este cel standard. Adăugăm sare și mărar după gust. Poftă bună!