Hreanul este o rădăcinoasă apreciată pentru aroma sa picantă, care este folosită atât ca aliment – în stare proaspătă, cât și ca medicament – sub formă de tinctură și sirop.
Conține mulți compuși chimici care aduc beneficii pentru sănătate, este bogat în vitamina A, cele din complexul B, vitamina E și PP și vitamina C. În ceea ce privește oligoelementele, hreanul conține magneziu, seleniu, potasiu, fier, sodiu, calciu și multe altele.
Hreanul este leac de temut pentru numeroase boli:
1. Normalizează tensiunea.
Anumite substanțe pe care le conține hreanul au efecte benefice asupra circulației sângelui în zonele periferice. Astfel, consumul de hrean normalizează tensiunea arterială și previne riscul formării cheagurilor de sânge.
Totodată, substanțele sulfurate din hrean îmbunătățesc elasticitatea vaselor cerebrale și coronariene, reducând astfel riscul apariției unui infarct sau accident vascular cerebral.
2. Împotriva reumatismului.
Ca tratament intern, hreanul este recomandat și persoanelor care suferă de reumatism sau gută.
Într-o cană cu lapte cald se adaugă una sau două lingurițe de hrean ras foarte fin. Acest preparat se bea pe stomacul gol, o dată sau de două ori pe zi. Tratamentul trebuie să dureze aproximativ trei săptămâni.
3. Calmează tusea.
Hreanul descongestionează aparatul respirator, fiind astfel recomandat în tratamentul astmului.
În crizele de tuse se înghite câte o linguriță dintr-o compoziție formată din hrean ras amestecat cu zahăr și lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros. Cura nu trebuie să dureze mai mult de o lună, deoarece în cantități mari hreanul este iritant.
4. Analgezic natural.
Hreanul este recomandat și împotriva răcelii și gripei. Încă de la primele simptome este bine să consumi hrean în salate, lângă o friptură sau chiar proaspăt, iar senzația de nas înfundat va dispărea.
Hreanul este un leac foarte bun și în cazul durerilor de cap, fiind un adevărat analgezic. În acest caz îl poți folosi sub formă de comprese aplicate pe frunte.
5. Stimulează apetitul.
Dacă nu ai poftă de mâncare, consumă hrean. Substanța care dă gustul picant al hreanului crește secreția de suc gastric și redă pofta de mâncare persoanelor anemice sau anorexice.
Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean ras amestecat cu puțină miere. Se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă.
6. Ajută memoria.
Hreanul este bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru funcționarea sistemului nervos și pentru îmbunătățirea memoriei.
Tinctură de hrean:
Se pun câteva rădăcini de hrean rase într-un borcan, cât să se umple o treime, apoi se toarnă peste alcool alb alimentar de 80 de grade. Borcanul se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de 8 zile. După ce se strecoară, se păstrezaă în sticluţe închise la culoare. Se administrează intern: câte o jumătate de linguriţă de 3-4 ori pe zi pentru simptomele gripei şi răcelii, şi extern, pentru dureri reumatice, răni, plăgi.
Sirop de hrean:
Se prepară dintr-o rădăcină de hrean rasă şi 4 linguri de miere. Se amestecă şi se lasă la macerat jumătate de oră. Se strecoară prin tifon presând uşor, şi se scurge siropul crud. Fulgii de hrean rămaşi după strecurare se fierb în apă cât să îi acopere, apoi se strecoară şi se obţine un suc. După ce s-a răcit, se amestecă sucul cu siropul crud şi se obţine siropul de hrean. Din acest preparat se pot lua câte 3 linguri zilnic, pentru afecţiuni respiratorii, bronşite acute şi cronice sau astm.
Consumul moderat de hrean, preparat în diferite sosuri sau combinații de legume, nu produce efecte adverse. Cu toate acestea, nu este recomandat copiilor mai mici de 4-5 ani, pentru că poate irita mucoasa gastrică și intestinală, dar nici persoanelor care suferă de ulcer, gastrită în fazele acute sau boli inflamatorii intestinale, tiroidă hiperactivă.
Efectul laxativ poate fi excesiv, astfel că nu este recomandat persoanelor diagnosticate cu sindromul colonului iritabil, iar proprietățile diuretice pot afecta rinichii în cazul celor care au afecțiuni renale.