Vinetele sunt niște legume foarte versatile. Pot fi gătite în multe feluri: fierte, prăjite sau coapte, fiind bază pentru foarte multe mâncăruri.

Vinetele sunt un adevărat izvor de vitamine și minerale pentru organismul uman. Conțin 93% apă, fibre; mangan, molibden, potasiu, acid folic, vitamina K, cupru, vitamina B6, triptofan, vitamina C, magneziu, vitamina B3.

Vinetele mai conțin și fitonutrienți importanți cu efect antioxidant. Printre aceștia se numără compușii fenolici (acidul clorogenic și cafeic) sau flavonoizii (nasuninul).

1. Mențin sănătatea cardiovasculară
Prin consumul sucului de vinete, nivelul colesterolului, inclusiv al celui din pereții arteriali, scade semnificativ, iar vasele de sânge se relaxează, permițând fluxului sanguin să circule mai bine.

Acidul clorogenic este cel mai puternic antioxidant din vinete. Acesta are o capacitate superioară de a combate acțiunea oxidativă a radicalilor liberi asupra celulelor și reduce nivelul colesterolului rău LDL în sânge. Tot acidul clorogenic este și antimutagen (împiedică celulele sănătoase să sufere mutații și să devină cancerigene) și antiviral.

2. Eficiente contra insomniilor și stărilor de nervozitate
Magneziul și vitamina B ajută la combaterea stresului și conferă o stare psihică mai bună. O cură cu vinete ne scapă de insomnii și de stările de nervozitate.

3. Contribuie la energizarea organismului
Vitaminele A și C ajută la întărirea sistemului imunitar care luptă împotriva radicalilor liberi.

4. Ajută la pierderea kilogramelor în plus
Prin conținutul mare de apă și fibre, vinetele conferă sațietate și reduc setea. Având un conținut mic de calorii sunt recomandate și în pierderea kilogramelor în plus și la reglarea tranzitului gastrointestinal.

5. Sucul obținut din vânătă este eficient în curățarea ficatului și a pancreasului.

6. Sunt un bun diuretic și un bun antiinflamator, fiind indicate celor care au probleme digestive și pentru prevenirea inflamațiilor și a bolilor cronice.

7. Conțin cantități importante de fitochimicale numite antocianine. Acestea sunt antioxidanți care protejează organismul împotriva cancerului, îmbătrânirii premature, inflamațiilor și bolilor neurologice.

8. Mențin sub control diabetul
Diabeticii se pot bucura de gustul minunat al acestei legume, care conține numai 4 grame de zahăr la o cantitate de 100 de grame. În plus, sunt bogate în carbohidrați solubili și fibre care ajută la ținerea sub control a diabetului zaharat de tip 2.

Vinetele furnizează o bună parte din constituenții complexului de vitamine B, precum acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6), tiamina (vitamina B1) și niacina (vitamina B3). Organismul are nevoie de acești nutrienți din surse externe, pentru metabolizarea eficientă a grăsimilor, proteinelor și a carbohidraților.

9. Previn cancerul
Vinetele conțin și antioxidanți care protejează organismul împotriva radicalilor liberi și previn distrugerea membranelor celulelor, apariția cancerului, dar și a artritei reumatoide. Vinetele ocupă locul 2 după varză în prevenirea cancerului.

Nasuninul este un compus antioxidant care se regăsește în coaja vinetelor. Acesta are rolul de a preveni creșterea vaselor noi de sânge și a cantității de sânge în organism atunci când o tumoră canceroasă încearcă să stimuleze acest proces pentru a se dezvolta.

Fenomenul poartă numele de angiogeneză, iar nasuninul este un compus antiangiogenic și un chelator al fierului, fapt pentru care este recomandat consumul de vinete de către femeile aflate la menopauză. De aceea, deși coaja are un gust amărui, uneori mai accentuat, este recomandat să nu curățăm vinetele când le preparăm.

10. Pot fi folosite ca și mască hrănitoare 
O vânătă crudă și proaspătă se toacă până se obține un piure. Se adaugă ulei de migdale dulci și se amestecă bine. Această mască se aplică pe față si pe gât și se lasă 20 de minute, după care se clătește cu apă. Hrănește și înfrumusețează pielea.

Frunzele vinetelor sunt folosite pentru: calmarea arsurilor de soare, abceselor și hemoroizilor. Ele se strivesc ușor și se aplică local, având proprietăți antiinflamatorii și calmante.

Contraindicații în consumul de vinete
– Din cauza conținutului ridicat de alcaloizi, substanțe care pot avea potențial alergen sau chiar pot duce la intoxicații, consumul de vinete este contraindicat persoanelor care suferă de gută, artrită, osteoporoză și alte boli inflamatorii.
– Pentru consum se aleg vinetele ajunse la maturitate, întrucât vinetele tinere au potențial toxic mai mare, conțin mai multă solanină.