Salvia este o plantă vindecătoare sau salvatoare, aşa cum ne spune şi numele ei latinesc „salvare”, bogată în vitaminele A, C, K, E şi complexul B, dar și în minerale precum calciu, potasiu, zinc, fier şi magneziu.

Cea mai populară utilizare a salviei este sub formă de ceai. Acest ceai poate fi băut fierbinte, lăsat la temperatura camerei pentru a fi folosit la gargară sau folosit pentru uz extern. Pentru prepararea ceaiului de salvie, adăugați în 200 ml de apă 2 lingurițe de plantă uscată și măcinată. Se fierbe la foc mic, apoi se acoperă şi se lasă să stea 10-15 minute.

Ceaiul de salvie are efecte benefice asupra sănătăţii, care variază de la rolul său antioxidant, la adjuvant în cazul tulburărilor psihice, în răceală, în afecţiuni digestive, etc.. Specialiştii au demonstrat că este suficient să consumăm acest ceai timp de patru săptămâni pentru ca primele efecte să apară.

Consumul de ceai de salvie bogat în flavonoizi şi acizi fenolici este o sursă importantă de antioxidanţi. Antioxidanţii au rolul de a îndepărta toxinele şi de a anihila efectele nocive ale radicalilor liberi asupra organismului. Prin întreaga lor activitate, aceştia preîntâmpină semnele îmbătrânirii premature şi scad riscul apariției de boli de inimă şi a cancerului.

Efectele benefice ale ceaiului de salvie asupra sănătăţii:
1. Pentru psihic.
Ceaiul de salvie tratează cu succes foarte multe tulburări neurovegetative: palpitaţiile, atacurile de panică, sumernajul psihic, astenia nervoasă cauzată de oboseală (neurastenia), ameţeală nejustificată.

2. În caz de răceală şi gripă.
Consumul regulat a 3 – 4 ceşti de ceai de salvie pe zi diminuează tusea şi răceala. În cazul gripei, consumul de ceai ajută la înlăturarea oboselii.

3. Pentru digestie.
Se poate consuma ceai de salvie sau se pot mesteca frunze proaspete de salvie cu rol gastroprotector, pentru relaxarea muşchilor stomacului, stimularea secreţiei bilei, facilitarea digestiei şi tratarea următoarelor tulburări digestive: digestie lentă sau dificilă, balonare, gaze intestinale, crampe la stomac, arsuri gastrice.

4. Ajută la menținerea sănătății cavității bucale şi la albirea dinţilor.
Ceaiul de salvie tratează abcesele dentare, gingivitele, stomatitele, aftele, amigdalitele şi durerile în gât – se poate folosi sub formă de apă de gură, dar se poate face şi gargară, de 4-5 ori pe zi. Împiedică formarea plăcii dentare şi albeşte dantura.

5. Ajută la slăbit.
Ceaiul de salvie stimulează arderile metabolice, dizolvă grăsimile şi uşurează digestia. Se beau 2 căni de ceai pe zi.

6. Pentru transpiraţie.
Ceaiul de salvie elimină transpiraţia excesivă a feţei, mâinilor, tălpilor şi zonei subraţului. Pe perioada verii se poate bea ceai de salvie în loc de apă, sau câte 3 căni pe zi.

7. Aliat pentru tenul acneic.
Ceaiul de salvie salvează tenul ofilit şi pătat. Se spală faţa dimineaţa şi seara. Seara se aplică şi comprese cu ceai de salvie pe obraji, timp de 15 minute.

8. Aliat pentru o piele frumoasă.
Ceaiul de salvie vindecă probleme de piele: arsuri, răni purulente, ulcere, plăgi, contuzii, inflamaţii – se aplică infuzia de salvie sub formă de comprese.

9. Ajutor pentru un păr sănătos.
Salvia este folosită pentru a ajuta circulația de la nivelul scalpului, care oferă mai multă nutriție foliculilor de păr și încurajează creșterea părului. Se recomandă a se aplica săptămânal ceaiul de salvie, după spălarea normală cu șampon.

Ceaiul de salvie ne face părul mai strălucitor şi ajută la menţinerea culorii. Mai mult, salvia are capacitatea de a închide culoare firelor albe şi de a întări părul.

10. Ajută la reglarea nivelul de estrogen.
Datorită propietăților sale, salvia a fost folosită timp îndelungat de către femei pentru a diminiua simptomele menopauzei, a dereglărilor hormonale. O cană de ceai de salvie ajută la menținerea sub control a bufeurilor și a transpirației excesive, simptome care sunt specifice menopauzei. De asemenea, poate regla fluxul menstrual foarte abundent.

Contraindicaţii:
Ceaiul de salvie nu este indicat persoanelor care suferă de epilepsie sau diabet cronic, și nici femeilor însărcinate sau celor care alăptează.