După hepatită, cea mai frecventă afecţiune a ficatului este steatoza hepatică sau ficatul gras, aşa cum i se mai spune în popor, boală care constă într-un exces de grăsime ce se depune în celulele hepatice, împiedicându-le funcţionarea normală.
De cele mai multe ori, ficatul gras apare în urma consumului excesiv de alcool. Însă sunt și cazuri în care acumularea anormală de grăsime nu are legătură cu alcoolul.
Afecțiunea poate să apară din cauza colesterolului mărit, hipertensiunii, obezității, diabetului, în caz de hepatită sau malnutriție și poate duce la oboseală, disconfort abdominal, pierderea poftei de mâncare.
Problema poate fi rezolvată prin simpla schimbare a stilului de viață, care presupune o dietă echilibrată și tratamente naturiste.
Iată care sunt cele mai bune ceaiuri pe care le poți consuma, ca să îți cureți ficatul de grăsimea nedorită!
1. Ceaiul de cicoare ajută la curățarea ficatului. Este recomandat ca ajutor în buna funcționare a ficatului și a bilei, dar și pentru detoxifierea rinichilor.
O lingură de plantă uscată se adaugă în 250 ml de apă clocotită, se lasă un sfert de oră la temperatura camerei, apoi se strecoară. Se pot bea 2-3 căni de ceai de cicoare pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
2. Ceaiul verde contribuie la combaterea ficatului gras și reduce totodată inflamația. O cană de ceai verde băută dimineața contribuie și la digestie, la energizare și la o mai bună concentrare.
Peste o linguriță de ceai se toarnă apă fierbinte, dar nu clocotită (se lasă 30 de secunde după ce se ia de pe foc și apoi se toarnă peste frunzele de ceai). După două, cel mult trei minute, se strecoară ceaiul și se bea fierbinte. Atenție, nu e indicat ca ceaiul să fie băut după-amiaza sau seara, deoarece poate provoca insomnie.
3. Ceaiul de păpădie este cel mai eficient ceai pentru tratarea steatozei hepatice, eliminând toxinele și totodată grăsimile depozitate pe ficat. Acesta reglează și nivelul de colesterol din organism, reducând astfel riscul cardiovascular.
Prepară acest ceai dintr-o cană de apă fierbinte turnată peste 1 lingură de frunze de păpădie, pe care le vei lăsa timp de 5 minute să se infuzeze. Se recomandă consumul a două căni de ceai de păpădie pe zi, întotdeauna după masă.
Pacienții cu pietre la rinichi, care suferă de gastrită sau ulcer ori care urmează tratamente pe bază de diuretice, precum și femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să evite consumul de ceai de păpădie.
4. Ceaiul de lămâie ajută la detoxifierea ficatului și favorizează vindecarea bolii ficatului gras. În plus, ajută și la scăderea în greutate.
Prepară acest ceai din apă fierbinte și 2-3 felii de lămâie și consumă-l dimineața, pe stomacul gol.
5. Ceaiul de anghinare are puternice efecte diuretice și împiedică acumularea de depozite de grăsime la nivelul ficatului, menținând o concentrație normală a colesterolului, protejând și regenerând celula hepatică. Normalizează tranzitul intestinal și combate stările de extenuare.
Acest ceai se prepară dintr-o lingură de frunze de anghinare la o cană de apă fierbinte. Se lasă 15 minute, apoi se strecoară și se bea pe stomacul gol (trei căni pe zi, cu 30 de minute înainte de masă).
6. Ceaiul de mentă este benefic atât pentru tratarea afecțiunilor gastro-intestinale și pentru reducerea poftei de mâncare, dar și în lupta cu ficatul gras. Menta stimulează activitatea bilei și totodată ajută ficatul să elimine toxinele.
O linguriță de mentă uscată sau câteva frunze de mentă proaspătă se pun în 250 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 15 minute, după care se strecoară. Se beau cel mult 3 căni cu ceai de mentă pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.
Atenție, ceaiul de mentă nu este indicat persoanelor care suferă de constipație cronică, deoarece le agravează starea.
7. Ceaiul de armurariu ajuta la eliminarea straturilor de grăsime și combate inflamația. Gustul acestui ceai este amar, însă nu e indicat să fie îndulcit înainte de consum.
Bea 3 căni de ceai de armurariu pe zi, care se prepară astfel: la o cană de apă fierbinte se adaugă o lingură de semințe de armurariu și se lasă la infuzat. Acest ceai nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează, dar nici diabeticilor și pacienților hipertensivi.