Pepenele roşu este bogat in vitamine, minerale, antioxidanti si contine foarte putine calorii. Gustul racoritor al pepenelui roşu ne ajuta sa facem fata cu brio caldurii si poate reprezenta cu succes un desert sanatos si foarte gustos.

Face parte din familia cucurbitaceelor si contine vitamina A, ce mentine sanatatea ochilor, vitamina C, care intareste sistemul imunitar, ajuta la vindecarea ranilor, previne deteriorarea celulelor, dar si vitamina B6, ce contribuie la buna functionare a creierului etc.

Se pare ca pepenele roşu are cea mai mare concentratie de licopen dintre toate fructele si legumele, chiar mai mult decat roşiile. Sa nu uitam nici de continutul de magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, seleniu etc.

PRINCIPALELE BENEFICII
Reduce grasimea corporala
Citrulina, aminoacid prezent in pepenele roşu, reduce acumularea de grasime. Citrulina este transformata prin metabolizare in arginina. Atunci cand organismul absoarbe citrulina, se realizeaza apoi conversia in arginina, daca este necesar. Apoi, printr-o serie de etape, citrulina blocheaza o enzima numita TNAP, astfel celulele adipoase retin mai greu grasimea.

Are proprietati antiinflamatoare
Este bogat in compusi fenolici, cum ar fi flavonoidele si carotenoizii. Licopenul din pepenele roşu este deosebit de benefic in ceea ce priveste reducerea inflamatiei si neutralizarea radicalilor liberi. Asigurati-va ca alegeti un pepene roşu copt, pentru ca doar asa veti putea beneficia de compusii fenolici.

Este un diuretic natural
Acesta este cel mai popular dintre multele beneficii pe care le are pepenele roşu. Fructul este un diuretic natural care ajuta la cresterea fluxului de urina, insa nu creeaza presiune asupra rinichilor, spre deosebire de alcool si cafea. Pepenele rosu usureaza presiunea asupra rinichilor in momentul in care se elimina excesul de lichide.

Imbunatateste sistemul imunitar
Vitamina C din continutul pepenelui roşu imbunatateste sistemul imunitar, mentinand integritatea celulelor. Rolul in vindecarea ranilor a fost observat, de asemenea, in numeroase studii, deoarece vitamina C consolideaza tesutul conjunctiv. Enzimele implicate in formarea colagenului nu pot functiona fara vitamina C. Bogat in potasiu, pepenele rosu regleaza activitatea nervilor si muschilor si determina gradul si frecventa cu care se contracta muschii.

Contribuie la sanatatea cardiovasculara si osoasa
Licopenul din pepenele roşu este deosebit de important pentru sanatatea cardiovasculara si se pare ca este si un factor important in promovarea sanatatii osoase. Consumul de pepene rosu imbunatateste fluxul sangvin prin vasodilatatie. Licopenul va fereste de stresul oxidativ, ce reduce activitatea osteoblastelor si osteoclastelor, ceea ce inseamna oase mai puternice pentru cei care consuma alimente bogate in licopen. Pepenele este bogat in potasiu care ajuta organismul sa retina calciul in organism.

Cură de detoxifiere a organismului si de reglare hormonală
Se poate face o cură cu pepene roşu de minimum 10 zile, in fiecare luna. Se consuma la toate cele trei mese, ultima fiind inainte de ora 19.00. Intre mese, este bine sa se bea 1-1,5 litri de lichide (apa plata cu/fara lamaie, ceaiuri, sucuri naturale). Cura se poate realiza cu miez bine copt, dulce (se consuma in jur de 2-3 kg/zi), sau sub forma de suc proaspat, consumat in maximum 15 minute.

Pepenele roşu contine 95% apa, iar in zilele caniculare, de vara, ajuta la prevenirea deshidratarii. Sa nu uitam ca mai contine si vitamina A, ce regleaza producerea de sebum si mentine pielea hidratata.