Mărarul este o plantă aromată folosită în murături, supe, sosuri, salate și tocanițe, iar semănatul poate fi făcut de-a lungul întregului sezon de creștere, începând cu mijlocul primăverii și până în toamnă.
1. Semănarea mărarului:
Iată o metodă specială de cultivare a mărarului care poate crește producția:
– Înmoaie semințele de mărar timp de o jumătate de oră în peroxid de hidrogen (apă oxigenată). Motivul? Semințele sunt acoperite cu un strat protector de eter, ceea ce face ca germinarea să fie mai dificilă.
Înmuierea semințelor în peroxid de hidrogen ajută la accelerarea germinării (în aproximativ o săptămână). După ce le-ai înmuiat în peroxid de hidrogen, scoate semințele și clătește-le în apă curată rece. Usucă semințele pe câteva șervețele de hârtie.
– Seamănă semințele într-un loc însorit, pe un teren cu pH intre 5,8 si 6,5, care se bucură de lumina soarelui 6-8 ore pe zi. Dacă solul are apă subterană, alege să semeni semințele de mărar pe un pat înalt. Acest lucru va ajuta la evitarea putrezirii rădăcinilor din cauza umidității excesive.
– Fă câteva șanțuri în sol. Udă ușor șanțurile și apoi seamăna semințele de mărar. Acoperă șanțurile cu sol afânat/compost și mai udă-le ușor încă o dată.
– Acoperă zona unde ai semănat semințele de mărar cu un material (de exemplu, un sac de pânză vechi). Astfel, materialul va reține umiditatea mai mult timp, ceea ce va crea un mediu de creștere mai ușor pentru răsaduri.
2. Ingrijirea mărarului:
– Asigură-te că solul nu se usucă, dar nici nu îl uda prea mult.
– Mărarul va începe să crească după 5-6 zile. Nu îndepărta materialul de acoperire până când rasadurile nu sunt suficient de puternice.
– Rariti plantele la 2 saptamani dupa ce rasar.
– Rupeti varful plantelor cand ajung la 20 de cm, pentru a se indesi si a avea mai multe frunze.
– Rupeti florile timpurii pentru a prelungi perioada de crestere a frunzelor.
– Culegeti daunatorii de pe plante, cu mana.
– Smulgeti buruienile din jurul plantelor.
– Prindeti plantele de pari, cand acestea sunt mari si se inclina in bataia vantului.
3. Recoltarea si punerea la pastrare:
– Rupeti frunzele proaspete de marar, in timpul perioadei de crestere, de cate ori aveti nevoie.
– Rupeti varfurile cu seminte la 2-3 saptamani dupa inflorire.
– Pastrati frunzele proaspete in frigider nu mai mult de o saptamana.
– Pastrati frunzele uscate sau semintele intr-un recipient inchis etans.
Sperăm că această metodă specială de cultivare a mararului vă va ajuta să obțineți o recoltă bogată și aromată!
Spor la grădinărit!