Consumul de alimente alcaline este esențial pentru menținerea unui echilibru în organism. Un nivel de aciditatea prea ridicat poate cauza diverse probleme de sănătate.
Știai că este necesar să menții echilibrul pH-ului din sânge pentru a preveni dezvoltarea unor boli grave?
Din fericire, prin consumul de alimente alcaline, bogate în antioxidanți și nutrienți esențiali, îți poți echilibra nivelul de pH din sânge, prevenind efectele negative ale acidității.
Majoritatea afecțiunilor de care suferim sunt legate de un nivel de aciditate prea ridicat, care la rândul său este pus pe seama unei diete necorespunzătoare, sărace în alimente alcaline.
Întrucât este absolut necesar să le incluzi în dieta săptămânală de mai multe ori, îți prezentăm în cele ce urmează cele mai bune 6 opțiuni.
1. Avocado
Multe persoane au exclus acest fruct din dietă, deoarece 85% din caloriile sale provin din grăsimi. Dar acest lucru este o greșeală, deoarece acestea sunt grăsimi sănătoase care nu contribuie la creșterea în greutate.
Din contră, avocado poate ajuta la reducerea colesterolului și la creșterea nivelului de lipoproteine cu densitate mare. Proprietățile sale reduc aciditatea din organism și ne apără împotriva dezechilibrelor cauzate de procesele inflamatorii. Avocado conține fibre, vitamine (B5, B6, B9,C și K) și potasiu.
2. Lămâia
Din cauza gustului acru, multe persoane se gândesc că lămâia intră în categoria alimentelor care provoacă aciditate. Însă nu este deloc așa. Din contră, lămâia se numără printre cele mai alcaline alimente.
O lămâie are un pH de 9.0, care în timpul digestiei ajută la alcalinizarea sângelui. În plus, acest fruct este o sursă excelentă de vitamine (A, C și E), minerale (potasiu, fier, zinc și magneziu), fibre și antioxidanți.
3. Broccoli
Broccoli este recomandat pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, sprijinirea procesului metabolic și întărirea sistemului imunitar. Pentru o stare de sănătate optimă, fiecare persoană ar trebui să includă în dietă cel puțin 4 porții de broccoli pe săptămână.
Această legumă este o sursă minunată de clorofilă, antioxidanți și fibre care reduc aciditatea și excesul de toxine din sânge. Printre nutrienții săi găsim vitamine (A, B2, B6, B9 și K), minerale (mangan, potasiu, magneziu și calciu) și proteine.
4.Spanacul
La fel ca și celelalte alimente verzi, spanacul este bogat în clorofilă, o substanță alcalinizantă benefică pentru sânge.
Consumul de spanac îți oferă un aport considerabil de vitamine (A, C, B2, B9, E și K), minerale (mangan, magneziu, potasiu, calciu, fier) și fibre alimentare, care pot îmbunătăți numeroase funcții ale organismului.
5. Castraveți
Principalele beneficii ale castraveților derivă din faptul că aceștia sunt alcătuiți în proporție de 95% din apă. Prin urmare, castraveții sunt săraci în calorii și au efect alcalinizant în organism.
Castravetele conține cantități considerabile de antioxidanți (cum ar fi lignanii) ce poate contribui la prevenirea bolilor cronice. Printre nutrienții săi găsim vitamine (A, C, K și complexul B) și minerale (magnezu, seleniu, cupru, potasiu, fier și zinc).
6. Varză furajeră
Varza furajeră este o legumă cruciferă care se remarcă în medicina naturistă pentru abilitatea sa de a detoxifica organismul și de a reduce nivelul de colesterol.
Aceasta conține foarte mulți antioxidanți care pot preveni oxidarea și dezvoltarea mai multor tipuri de celule canceroase. În general, varza furajeră este o sursă excelentă de vitamine (A, C și K), glucozinolate, clorofilă și minerale (potasiu, zinc și fier).