Urzica moartă mov face parte din familia mentei. A fost numită „urzică moartă” datorită asemănării sale cu urzica, dar nu are nicio legătură cu aceasta.
Această plantă comună, originară din Europa și Asia, se găsește acum și în America de Nord și este foarte răspândită.

☘️ URZICA MOARTĂ MOV ESTE COMESTIBILĂ

Urzica moartă violetă este comestibilă. De fapt, puteți mânca întreaga plantă. Are o aromă ușor ierboasă, oarecum florală, iar vârfurile violete sunt chiar puțin dulci.Deși face parte din familia mentei, nu are un gust de menta. Poate fi folosită în salate, supe, amestecată în piureuri sau sub formă de ceaiuri.
În general, o puteți folosi la fel ca oricare altă plantă. Urzica moartă poate fi, de asemenea, tocată mărunt și utilizată ca garnitură.

Cea mai ușoară modalitate de a profita la maximum de beneficiile sale nutriționale, așa cum este discutat mai jos, este de a o pune într-un smoothie – banana și mango sunt, în special, complemente bune.
Transformarea acesteia într-un ceai este, de asemenea, o modalitate bună de a profita de aceste beneficii, trebuie doar să rețineți că poate avea un efect laxativ dacă beți o cantitate mare!

☘️ URZICA MOARTĂ PURPURIE ESTE FOARTE HRĂNITOARE

Planta este foarte nutritivă. Este bogată în vitamine, în special vitamina C, împreună cu fier și fibre, în timp ce uleiul din semințe este plin de antioxidanți puternici.

☘️ URZICA PURPURIE OFERĂ O SERIE DE BENEFICII MEDICINALE

Urzica moartă poate proteja persoanele alergice de infecțiile secundare ale gâtului și bronhiilor.
Frunzele acestei plante pot fi așezate pe răni sau tăieturi pentru a opri sângerarea, iar vitamina C și flavonoidele conținute lucrează împreună pentru a ajuta la creșterea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor.

Cercetările publicate în Jurnalul Universității Hacepttepe al Facultății de Farmacie din Turcia, au constatat că este eficientă împotriva bacteriilor E. coli și a altora. Proprietățile sale antiinflamatorii au fost documentate în cercetările publicate în Journal of Ethnopharmacology.

Se pare că am știut despre avantajele urzicilor moarte violete de secole. În secolul al XVII-lea, Nicholas Culpepper a avut o serie de lucruri interesante de spus despre asta în cartea sa intitulată Culpeper’s Complete Herbal: A Book of Natural Remedies for Ancient Ills:
„Îți da o dispoziție bună, alungă melancolia, înviorează spiritele, este bun împotriva afecțiunilor de quartan, stagnează sângerarea la gură și nas, dacă este aplicată pe ceafă.”

☘️ URZICA MOARTĂ MOV ADUCE BENEFICII ALBINELOR

Albinele adoră urzica moartă mov. Planta este o specie importantă pentru aceste vietăți, și nu numai că par să o prefere față de alte plante, dar este una dintre primele care înfloresc primăvara.
Dacă locuiți într-un climat blând, poate chiar să înflorească în timpul iernii.

👉 Utilizări terapeutice

Urzica moartă poate fi utilizată în scop terapeutic în cadrul următoarelor afecțiuni:
• Diaree
• Catar intestinal
• Epistaxis
• Leucoree
• Hipertrofia benignă de prostată
• Afecțiunile inflamatorii ale tractului respirator
• Afecțiuni urogenitale
• Varice gambiere
• Dermatoze
• Leziuni inflamatorii cutanate

👉 Mod de utilizare:

Infuzia de urzică moartă se poate obține amestecând două lingurițe de flori şi frunze de urzică uscate şi adăugate în 150 ml apă fierbinte. Amestecul se lasă la infuzat timp de aproximativ 15 minute, după care se strecoară şi se poate consuma. Doza zilnică recomandată este de 3-4 căni de infuzie de urzică moartă.

Precauții

Urzica moarta este considerată o planta sigura, însă în cazul persoanelor care au dezvoltat reacții alergice în urma administrării interne sau externe se recomandă încetarea consumului și consultul unui medic.