Borșul are numeroase beneficii pentru organismul nostru, mai ales dacă este pregătit în casă din ingrediente naturale, deoarece cel cumpărat în sticle din comerț poate avea diferiți conservanți și aditivi alimentari pentru gust, care pot duce la pierderea calității nutriționale.
Puterea terapeutică a borșului vine și de la drojdia de bere care ajută fermentația, ingredient care conține vitaminele din complexul B, vitaminele D și H (biotina), enzime, minerale în forme ușor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate (seleniu, crom).
Iată cum putem prepara borșul de casă:
– Punem într-un borcan 150 g mălai, 8 g drojdie și 300 g tărățe de grâu.
– Adăugăm puțină apă călduță și amestecăm, apoi leuștean și cimbrișor, după gust.
– Punem aproximativ 3 litri de apă caldă, fiartă și răcită, dar nu clocotită. Se acoperă vasul și se lasă la cald.
Borșul se acrește în 2-3 zile, uneori chiar și după 24 de ore. Se strecoară, când este suficient de acru, se pune în sticle și se depozitează în cămară.
Iată în continuare câte beneficii are un pahar de borș pe zi, pentru sănătatea organismului nostru:
1. Afecțiuni ale ficatului, fierei, rinichilor și colonului
Borșul curăță rinichii și colonul, tratează litiaza urinară, previne cancerul de colon și întărește funcția organelor interne.
Cura de detoxifiere cu borș se ține 2 săptămâni, timp în care se bea câte un pahar de borș pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Se poate adăuga o jumătate de linguriță de pulbere de pelin, pentru un efect diuretic maxim.
2. Previne infarctul și redă sănătatea inimii
Borșul natural este cunoscut și pentru calitatea sa de a scădea tensiunea, nivelul colesterolului și glicemiei.
Specialiștii în nutriție îl consideră un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce suferă de infarct miocardic, hipertensiunea arterială și alte boli de inimă.
3. Adjuvant în tuberculoză
Se bea în fiecare zi o jumătate de litru de borș, pe stomacul gol, înainte de mesele principale.
Se pare că anumite substanțe active din borș blocheaza dezvoltarea bacililor care provoacă această boală.
4. Tratează bolile respiratorii cronice
Un pahar de borș pe zi duce la vindecarea acestor boli: bronșita, astmul și sinuzita.
5. Leac împotriva mahmurelii
Borșul se formează în urma fermentației tărâțelor de grâu. Acest produs natural conține vitamina C, complexul de vitamine B, minerale, de aceea este foarte bun pentru stările de mahmureală.
Se bea 1 litru de borș pentru a scăpa de amețeală, durerea de cap și de senzația de vomă.
6. Revigorează organismul
Dacă vreți să fiți în formă, beți câte un pahar cu borș cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de șapte zile, cura se poate repeta.
Mare atenție, pentru că borșul are și contraindicații și unele persoane cu diferite probleme de sănătate, ar putea să nu-l tolereze. Este indicat să vă sfătuiți cu medicul dumneavoastră.