Se spune că țuica de prune, denumită în unele zone și palincă, horincă, răchie sau şliboviţă, este sănătate curată dacă este băută în cantități mici și ocazional.

Un alt beneficiu pe care îl aduce țuica slabă organismului este reglarea funcțiilor hepatice, grație conținutului de vitamine A, B, C, D1 și D2, nedegradabile termic și ușor de asimilat. Băutura se recomandă în dischinzeii biliare, disfuncții ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia sau chiar constipație.

Pentru efecte maxime, țuica este indicată a aperitiv cu 10-15 minute înainte de servirea mesei de prânz (nu la micul-dejun!), pentru că favorizează absorbția nutrienților din alimente. În acest caz, nu trebuie să mai consumați alte băuturi alcoolice la masă.

Țuica pune bila în mișcare

După o masă copioasă, dacă ai bila leneșă, este indicat să bei un pahar cu țuică. În acest fel, bila ta va fi stimulată și se va pune în mișcare. Un păhărel de țuică de prune ajută la reglarea funcțiilor biliare, detoxifierea ficatului și chiar accelerarea metabolismului.

Topeşte grăsimea de pe vase

Țuica reduce depunerile de colesterol de pe vasele inimii. Prin urmare, dacă bei zilnic 30 ml ţuică de prună, vei ţine la distanţă bolile de inima cauzate de arteroscleroză. Totuşi, băută în cantităţi mai mari, ţuică are efecte nefaste asupra organismului.
Cercetătorii americani au descoperit că o enzimă prezentă în cactusul Karroll viridis enoae se găsește în cantități de opt ori mai mari în țuica de prune. „Această substanță are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arterele care transportă sângele către inimă și este prezentă în peste o sută de medicamente naturiste cu rol în prevenirea aterosclerozei și, implicit, a infarctului miocardic. Consumul zilnic a 30 de ml de țuică de prună poate substitui însă cu succes acest tratament, la un preț mult mai mic”, afirma Marius Radu, cercetător în cadrul Academiei Române.

„Subțiază” sângele și activează neuronii

Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat calitățile terapeutice ale alcoolului. În cantități mici, s-a dovedit că acesta poate fluidifica sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge, are un efect pozitiv asupra neuronilor și poate stimula memoria. Mai mult, consumul moderat la persoanele de peste 60 de ani ameliorează capacitățile cognitive și reduce riscul de demență și Alzheimer.
Protecția inimii se bazează pe creșterea colesterolului bun concomitent cu scăderea nivelului colesterolului „rău” și a trigliceridelor. “O meta-analiză din 2002 a mai multor studii a arătat că, indiferent de cantitate, vinul reduce cu 32% riscul cardiovascular, iar berea, cu 22%. Recent, un alt studiu care a luat în calcul şi dozele, a arătat că şi berea, şi vinul protejează inima în aceeaşi măsură”, a declarat medicul Licia Iacoviello, de la “Naples University”, Italia.

Previne și tratează anemia

Prunele sunt niște minuni ale naturii, datorită antioxidanților extrem de puternici din compoziția lor. Din acest motiv, țuica de prune este recomandată în caz de anemie. Substanțele active din țuica de prune fac bine hemoglobinelor, care au rolul de a transporta oxigenul în sânge.
Prunele sunt incluse în categoria celor mai sănătoase fructe de pe pământul românesc, datorită antioxidanților puternici conținuți, și a complexului de vitamine și substanțe active care fac bine celulelor roșii ale sângelui care transportă oxigenul în corp (hematii). De aceea țuica este considerată un medicament veritabil pentru anemie, datorită puterii de producere a hemoglobinei și a globulelor roșii cu 120%. Nivelurile ridicate de fier din țuica de prune ajută de asemenea la întărirea organismului. În paralel cu consumul de țuică slabă, persoanele anemice trebuie de asemenea să urmeze un regim alimentar nutritiv.

Reteta tuica fiarta:

Ingrediente:

– 150ml tuica
– 6-7 boabe de piper negru
– 3-4 cuisoare
– o lingurita de miere / zahar

Mod de preparare:

Se toarna tuica intr-un ibric si se condimenteaza cu boabe de piper negru si cuisoare. Se lasa la fiert la foc mic si se adauga o lingurita de miere de albine / zahar. Se amesteca pana se dizolva complet. Tuica se ia de pe foc de indata ce incepe sa dea in colocot. Se mai poate adauga: mar, lamaie, scortisoara, dupa gust.

Atenție!

Țuica de prune nu este recomandată persoanelor care au deja ficatul afectat de alcool sau care sunt bolnavi de ciroză din cauza alcoolismului. Cura cu țuică nu trebuie să devină un obicei care mai târziu se poate transforma în viciu. Nu se depășesc cantitățile recomandate. După consumul acestei băuturi nu se mai servește nimic alcoolic.