26 Octombrie constituie pentru tot creștinul o zi de mare sărbătoare duhovnicească, când ne închinăm cu cinste și evlavie Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

În credinţa populară, Sfântul Dimitrie este perceput ca fiind un dar al lui Dumnezeu pentru oameni, cu puteri vindecătoare, dar si cu puteri asupra naturii.

Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi obiceiuri pe care mulţi credincioşi le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi feriţi de cele rele.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Dimitrie:

– Credința populară susține că Sf. Dimitrie usucă toate plantele și dezfrunzește codrul, fiind cel care “descuie iarna”. În această zi căldura intră în pământ, iar gerul începe să-și arate colții. Iarna începe să își intre în drepturi.

– În ajunul Sărbătorii Sf. Dimitrie, se aprind focuri, peste care sar copiii, pentru a fi sănatoși tot anul. Focul are și menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții. După ce focul este stins, țăranii aruncă un carbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi.

– În noaptea de Sânmedru, dacă este lună plină și senin, iarna va fi bună; iar de nu va fi luna plină, ci nor sau ploaie, este semn că iarna va fi grea și zăpezile mari.

– De Sf. Dimitrie nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.

– Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie, pentru a-i merge bine tot anul viitor.

– Femeile împart colaci, grâu fiert în lapte, mere, nuci și must. În unele locuri, ofranda se numește „cununa roadelor” și se crede că în ea stă sporul și bunăstarea.

– După Sf. Dimitrie se pune varza la murat, ca să fie bună şi să reziste toată iarna.

– De ziua Sf. Dimitrie se taie coama cailor tineri, până la trei ani, pentru ca aceasta să crească lungă și frumoasă.

– În Dobrogea, există “datina Saiegiilor”, adică tinerii merg din casă în casă cântând din fluiere și cavale și primesc bani de la săteni.

– Conform unei alte tradiții, ciobanii trebuie să fie atenți la cum dorm oile. Dacă prima care se va trezi va fi o oaie albă și aceasta va pleca în jos, iarna va fi grea; dar dacă se va trezi prima dată o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi ușoară.

– Tot legat de ciobani și culoarea oilor mai există un obicei. Ciobanul trebuie să își așeze cojocul în mijlocul oilor. Dacă se va așeza pe acesta o oaie albă, iarna va fi aspră, iar dacă se va așeza o oaie neagră, iarna va fi una blândă.