Aspirina este unul dintre cele mai cunoscute medicamente, ieftin, cu o reputatie solida si care este cateodata „inghitit” zilnic, pe principiul ca „face bine”.
„Terapia cu aspirina” are insa si dezavantaje si mai ales limitari. Mai multe studii recente, citate de publicatia US News, au dezvaluit despre aspirina lucruri la care nu ne-am fi gandit niciodata.
1. Poate reduce riscul de preeclampsie in timpul sarcinii
Un studiu publicat de revista The Lancet releva ca femeile insarcinate care au luat asiprina au avut cu 10% mai putine sanse sa dezvolte aceasta afectiune, care implica tensiune ridicata si complicatii potential periculoase pentru mama si copil. Insa terapia cu aspirina trebuie discutata mai intai cu un obstetrician.
2. Reduce riscul dezvoltarii cancerelor colorectale
Publicatia Gastroenterology a publicat la inceputul acestui an un studiu care dezvaluie ca barbatii care iau in mod regulat si pe termen lung aspirina au un risc semnificativ mai scazut sa dezvolte aceste tipuri de cancer. Beneficiile sunt evidente insa abia dupa cinci ani de terapie cu aspirina.
3. Reduce riscul de a face cancer mamar
O cercetare publicata de Journal of the National Cancer Institute arata ca femeile care iau frecvent asiprina au cu 13% un risc mai scazut de a dezvolta cancer mamar fata de cele care nu iau acest medicament.
4. Induce in eroare testele pentru detectarea cancerului de prostata
Oamenii de stinta au descoperit ca barbatii care iau aspirina in mod constant au un nivel cu 10% mai scazut al markerului specific cancerului de prostata, ceea ce poate face dificila detectarea acestei boli.
5. Ofera protectie impotriva Alzheimer-ului
Cercetarile sunt destul de neclare in acest sens, insa un studiu publicat in jurnalul Neurology releva ca oamenii care au folosit aspirina regulat au cu 13% mai putine sanse sa dezvolte aceasta afectiune.
6. Ajuta la prevenirea atacurilor cerebrale
O cercetare publicata in Journal of Clinical Pharmacology a descoperit ca pacientii care se recupereaza dupa un atac cerebral si iau zilnic aspirina pentru a preveni un nou episod dar se trateaza si cu ibuprofen, pentru o alta afectiune, nu au niciun beneficiu de pe urma „terapiei cu aspirina”. Dupa ce pacientii au incetat sa ia ibuprofen, aspirina a devenit eficienta.
7. Previne aparitia astmului la femeile de varsta mijlocie
Femeile de peste 45 de ani care au luat 100 de miligrame de aspirina o data la doua zile au avut cu 10% mai putine sanse sa dezvolte astm.
8. Protejeaza impotriva bolii Parkinson
Un studiu publicat in revista Neurology sugereaza ca femeile care iau in mod regulat aspirina (de doua sau mai multe ori pe saptamana pe timp mediu si lung) au cu 40% mai putine sanse sa dezvolte boala.
9. Nu ofera protectie impotriva atacurilor de cord la bolnavii de diabet
British Medical Journal a publicat un studiu care releva ca bolnavii de diabet care iau aspirina nu au niciun beneficiu comparativ cu cei care au luat un placebo.
10. Nu ofera niciun fel de protectie unor persoane suspecte a suferi un atac de cord sau cerebral
Aproape 30% dintre cei care au o afectiune cardiovasculara si au luat aspirina au rezistenta la acest medicament.
11. Determina probleme stomacale
Persoanele care iau aspirina frecvent au risc mai mare de a dezvolta sangerari gastrointestinale sau ulcere stomacale, mai ales daca iau aspirina pe termen lung.
12. E mai putin eficienta la femei
Barbatii care iau aspirina au mai multe sanse decat o femeie sa nu faca un atac de cord.