O femeie pierde in mod natural mai mult fier decat un barbat, iar aceste pierderi trebuie completate. Sucul proaspat stors este benefic atunci cand se bea cu suplimente de fier sau alimente bogate in acest macronutrienti.

Se recomanda utilizarea nu numai a rodiei, ci si a altor sucuri: mar, rosie, portocala. Contin acizi organici – succinic, malic, citric, care favorizeaza o mai buna absorbtie a fierului.

Dieta completeaza tratamentul principal. Dar nu am recomanda consumul de ficat ca produs dietetic. Este un depozit de multe vitamine, micro si macroelemente, dar fierul este legat ferm de proteine, prin urmare este inaccesibil organismului nostru.

Limba de vita are mai mult fier la 22-23 micrograme la 100 de grame, urmata de carne de vita si porc. O bucata de pui sau iepure de 100 de grame contine opt pana la zece micrograme de fier.

Cu toate acestea, fierul este absorbit de zece ori mai rau decat alimentele vegetale. In plus, unele componente alimentare interfereaza cu absorbtia fierului.

De exemplu, calciul din produsele lactate blocheaza absorbtia macronutrientilor. Ceaiul contine, de asemenea, compusi care formeaza complexe insolubile cu fierul. Aceasta bautura trebuie bauta cu cateva ore inainte sau dupa administrarea suplimentelor de fier.

Anemia afecteaza negativ sanatatea umana in multe feluri. Din cauza lipsei de fier, o persoana oboseste rapid, are un puls rapid la cel mai mic efort ..

Convulsiile pot aparea din cauza faptului ca nu exista suficient oxigen in creier (este furnizat de hemoglobina) si apare foamea de oxigen – hipoxie. Ocazional, durerea apare in regiunea inimii: muschiul inimii sufera si de o lipsa de oxigen.

Corpul incearca sa compenseze acest lucru prin cresterea frecventei cardiace si cresterea frecventei respiratorii. Cu toate acestea, daca lipsa de oxigen creste si vasele de sange sunt afectate de ateroscleroza, este mai probabil ca persoana sa dezvolte un atac de cord, accident vascular cerebral miocardic si alte boli grave.

In plus, fierul regleaza diviziunea celulara din organism prin intermediul enzimelor. Sistemele care se divid rapid sufera de o lipsa de macronutrienti: sange, piele, mucoase.

Anemia agraveaza adesea starea de spirit: fierul regleaza activitatea enzimelor care afecteaza starea psiho-emotionala, iar atunci cand este deficitara, apar iritabilitate si apatie. Bananele sunt consumate pentru a spori productia de serotonina “hormonul bucuriei”, dar asta nu ajuta. Problemele dispar atunci cand deficitul de fier este completat in organism.

Cu anemie, oamenii se plang adesea de gastrita cu continut scazut de acid. Corpul sufera de un deficit de fier, iar atrofia membranei mucoase a tractului digestiv nu permite absorbtia normala a macronutrientilor. O senzatie de noduri apare in esofag si se formeaza colita secundara (inflamatie intestinala).Se schimba si mucoasa ochiului: ochii se usuca – apare conjunctivita. Adesea pacientul sufera de bronsita sau faringita, dar nu exista infectie.