Ștevia a fost supranumită „fabrica de vitamine“ pentru că are vitamine, minerale, proteine, fibre şi antioxidanti, este săracă în calorii, combate pofta de dulciuri şi reglează nivelul de zahăr din sânge.
Specialiştii spun că banala plantă, cu gust dulce-acrişor, însoţeşte spanacul în misiunea lor de a ne curăţa şi vindeca organismul de toate toxinele acumulate peste iarnă.
Ştevia, gătită cel mai des în asociere cu orezul, este folosită la ciorbe, la sarmale de post, în asocierea cu carne sau alte legume, însă este de preferat să se consume crudă, sub formă de salată, pentru a beneficia de valoarea integrală a nutrienţilor.
Ştevia are marea calitate de a proteja pancreasul, ficatul şi colonul, împiedicând obezitatea. De asemenea, este un bun detoxifiant, întinerind organismul şi eliminând surplusul de lichide din tesutul adipos.
Vitaminele A,C şi K, precum şi mineralele potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, conţinute de ştevie, remineralizează organismul, prevenind instalarea asteniei de primăvară.
De asemenea, ştevia conţine antioxidantul kampferol, care este anticancerigen şi reduce în special riscul de cancer pancreatic, spun nutriționștii.
Beneficiile neştiute ale plantei cu zero calorii
Combate obezitatea
Se spune că pigmenţii şteviei au un puternic rol în reglarea greutăţii corporale. Pentru a obţine efectele dorite, se recomandă consumul a 70 grame de frunze crude de ştevie, sub formă de salată.
Se poate adăuga puţin ulei de masline şi câţiva stropi de lămâie. Este important ca înainte şi după masă să nu se consume fluide, pentru că lipsa lor favorizează digestia acestei plante.
Tratează diabetul
Ştevia stabilizează nivelul de zahăr din sânge, măreşte rezistenţa la insulină şi stimulează producţia de insulină, fiind deosebit de eficientă în tratarea diabetului.
Mai mult, descurajează absorbţia glucozei în sânge, stimulează funcţia pancreasului şi inhibă candida, o infecţie care se dezvoltă în special în mediile dulci.
Tratează rănile şi afecţiunile gingivale
Are un puternic efect antibacterian. Potrivit unor studii, ştevia împiedică dezvoltarea bacteriilor dentare, luptă împotriva cariilor şi a afecţiunilor dentare.
Detoxifiant puternic
Ştevia stimulează tranzitul gastro-intestinal, ajută la eliminarea reziduurilor alimentare, stimulează eliminarea bilei şi favorizează digestia.
Vindecă anemia
Ştevia are un conţinut bogat de fier şi ajută organismul să se revigoreze şi să se mineralizeze astfel încât să scape de anemii.
Întinereşte organismul
Datorită pigmenţilor, vitaminelor şi mineralelor sale, ştevia ajută la întinerirea şi revigorarea organismului, combate stresul oxidativ şi stimulează sistemul imunitar.
Întărește sistemul imunitar și reduce inflamația
Continutul ridicat de vitamina C face din ștevie un antiinflamator și antibacterian natural. Gătite, frunzele de ștevie își pierd din nutrienți, mai ales din cantitatea de vitamina C.
Îmbunătățește vederea
Vitamina A se găsește din belșug în ștevie, așa că vederea ta va fi îmbunătățită de consumul acestei plante.
Înfrumusețează pielea
În popor, ștevia este zdrobită și folosită apoi pe post de compresă pentru tratarea infecțiilor de la nivelul pielii. Datorita conținutului ridicat de vitamina C si vitamina A, aceste comprese sunt eficiente.