Siropul de pătlagină este un remediu care nu trebuie să lipsească din nici o casă.

Din fericire, sezonul acestei plante este destul de lung. O putem recolta începând cu luna mai și până în octombrie. Cea mai mare concentrație de substanțe medicinale o are planta înainte de deschiderea completă a florilor.

Pătlagina conține mucilagii, substanțe antibiotice, saponine, taninuri, apigenină, flavonoide, acizi fenolici, uleiuri volatile, proteine, carotenoide, vitaminele A, C și K.

Are proprietăți expectorante, emoliente, astringente, antiinflamatoare, antiseptice, antibiotice, hemostatice, depurative, diuretice, laxative, hepatoprotectoare, hipocolesterolemiante și hipotensive ușoare.

Este un antibacterian eficient. Potrivit testelor in vitro, combate specii de Salmonella, Shigella și Stafilococi.

Pătlagina are o afinitate deosebită pentru aparatul respirator. Este utilă în tuse, inclusiv în tusea convulsivă. Ajută la subțierea și eliminarea secrețiilor bronșice abundente.

Tratamentul cu pătlagină este indicat și în maladiile respiratorii mai severe, precum:
tuse iritantă,
bronșită cronică,
astm bronșic,
astm pulmonar,
tuberculoză pulmonară,
– infecții ale aparatului respirator superior,
amigdalită (se face gargară cu ceai pentru eliminarea bacteriilor și puroiului),
alergii respiratorii.

În astmul bronșic și pulmonar, pătlagina poate fi asociată cu cimbru și lămâie, pentru rezultate mai bune. Planta poate fi consumată sub formă de ceai sau sirop.

Încercați rețeta de mai jos, dacă doriți un preparat sănătos, fără zahăr.
Ingrediente:
200 g de frunze de pătlagină verde,
400 ml de apă,
100 g de miere.

Mod de preparare:
> Frunzele de pătlagină proaspăt culese se spală ușor sub jet de apă și se lasă la zvântat puțin.
> Apoi se rup bucăți și se pun într-o cratiță. Se adaugă apa și se fierb 30 de minute, la foc redus.

> După ce decoctul s-a răcorit, se strecoară, storcând bine și frunzele.
> Cât încă lichidul este cald, se adaugă mierea și se amestecă bine, până când aceasta se dizolvă complet.
> Siropul de pătlagină astfel preparat se păstrează în sticle, la frigider.
> Dacă vreți să reziste mai mult, lăsați-l să dea câteva clocote.

Mod de administrare:
* Doza pentru copii este 1 linguriță, administrată de 6 ori pe zi.
* Doza pentru adulți este 1 lingură, administrată de 3-6 ori pe zi.

Indicații terapeutice:
Dr. Gheorghe Mohan recomandă acest sirop de pătlagină cu miere în afecțiunile tractului respirator inferior, anume în tuse, bronșite, traheite și boli ale plămânilor.

Știați că…?
Frunzele de pătlagină sunt comestibile. Se pot folosi la salatele de verdețuri sau legume. Sau se pot căli. În scop culinar, se recomandă doar frunzele tinere, fragede, care se colectează primăvara. Frunzele mature sunt aspre și nu pot fi consumate.

Precauții și contraindicații:
Pătlagina nu este recomandată persoanelor care iau medicamente pentru subțierea sângelui. Planta poate afecta absorbția litiului, digoxinei, diureticelor sau a altor medicamente. Cereți sfatul medicului. Trebuie evitată de persoanele cu reflux de acid sever.