Principalele cauze ale tusei și problemelor respiratorii sunt obstrucția nazală și respiratorie, care sunt adesea provocate de spută. Sputa (flegma) este o substanță umedă, lipicioasă, secretată de sistemul respirator ca o modalitate de a se proteja.

Rolul sputei este de a prinde tot praful, murdăria și alergenii care vin din exterior. Dar, în procesul de inflamare a organelor ORL, este adesea eliberată o cantitate excesivă de spută, ceea ce duce la tuse și rinită.

Acumularea de spută este rareori singura manifestare a bolii. De obicei, este însoțită de alte simptome, cum ar fi febră, slăbiciune și dificultăți de respirație. Dacă excesul de spută nu este îndepărtat, poate provoca obstrucție bronșică.

Iată câteva remedii naturale care sunt folosite pentru a elimina excesul de flegmă din organism:

1. Turmeric

Ingredientul activ din turmeric, curcumina, cu proprietățile sale antiseptice și antibacteriene puternice, elimină bacteriile și reduce flegma, întărind în același timp sistemul imunitar.

Adăugați 1 linguriță de turmeric într-un pahar cu apă caldă, 1/2 linguriță de sare și amestecați. Faceți gargară de 3 ori pe zi, timp de câteva minute, pentru a trata infecțiile respiratorii și pentru a elimina flegma din piept. De asemenea, se recomandă folosirea „laptelui de aur” pentru răceli.

2. Lămâie și miere

Combinaţia de lămâie și miere tratează problemele respiratorii și are proprietăți puternice antibacteriene și antifungice. Aceste produse stimulează sistemul imunitar și elimină congestia.

Amestecă 1 lingură de miere organică și 2 linguri de suc de lămâie și consumă de 3 ori pe zi pentru a combate congestia și a elimina excesul de flegmă.

3. Apă sărată

Pentru a calma o durere în gât și pentru a elimina flegma, faceţi gargară cu apă caldă sărată de 2 ori pe zi. Adăugați 1/2 până la 3/4 linguriță de sare într-o cană de apă filtrată și amestecați bine până se dizolvă.

Sorbiți puțin din amestec și înclinați ușor capul pe spate. Ar trebui să lăsați soluția să vă spele pe gât, fără a o înghiți. Apoi faceți gargară un minut.

4. Inhalarea aburului

Inhalarea aburului subțiază mucusul din plămâni și ajută la îndepărtarea acestuia din organism. Se dizolvă 1/2 linguriță de cimbru și rozmarin într-o oală cu apă fierbinte și se ia de pe foc. Acoperiți-vă capul cu un prosop și începeți să inhalați aburul. Repetați de mai multe ori pe zi.

De asemenea, ar trebui să faceți o baie fierbinte de 2 ori pe zi pentru a subția mucusul.  Pentru a spori efectul, adăugați câteva picături din uleiul esențial preferat, cum ar fi arborele de ceai, deoarece are un efect antimicrobian puternic.

5. Ghimbir

Ghimbirul are proprietăți expectorante, antivirale și antibacteriene puternice care tratează congestia gâtului și a pieptului, precum și previne problemele respiratorii și infecțiile. Așa că asigură-te că mănânci 3-4 bucăți de ghimbir pe zi sau bei mai multe căni de ceai de ghimbir.

Pentru a face ceai de ghimbir, adăugați 6 bucăți de ghimbir și 1 linguriță de piper într-o oală cu apă clocotită. Fierbeți 5 minute la foc mediu. Când se răcește, puneţi 1 linguriță de miere.

O altă opțiune pentru a preveni congestia plămânilor este condimentarea alimentelor cu piper, ardei iute și usturoi. Alimentele picante care conțin capsaicină, cum ar fi ardeiul cayenne sau ardeiul iute, vă pot ajuta să vă curățați temporar sinusurile și să înlăturați mucusul.

Aceste produse vă vor ajuta nu numai să vă recuperați mai repede, ci și să preveniți îmbolnăvirea. Prin urmare, folosiți-le mai des în orice perioadă a anului.

Multă sănătate!