Salata de dovlecei, mai bună ca salata de vinete. Poți surprinde orice invitat cu gustul ei. Cu siguranta va fi incantat. Uite de ce ai nevoie!
Salata de dovlecei
Ingrediente:
– 3 catei de usturoi,
– apa,
– un galbenus de ou,
– 250 ml ulei,
– doua linguri de mustar,
– 3 dovlecei mari,
– sare dupa gust,
– 140 g iaurt gras.
Preparare:
– Curata dovleceii de coaja, taie-i in doua, scobeste-i de seminte, apoi da-i pe razatoarea mare.
– Pune apa, cu sare, pe foc, intr-o oala incapatoare.
– Cand incepe sa fiarba, pune dovleceii dati pe razatoare.
– Lasa la foc mediu, pana cand sunt fierti.
– Odata fierti, pune-i in strecuratoare, pune-i sub un jet de apa rece si lasa-i a se scurga de apa.
– Acum prepara maioneza din galbenusul de ou, mustar si ulei.
– Curata usturoiul si piseaza-l!
– Amesteca dovlecelul scurs cu maioneza si iaurt, condimenteaza cu sare dupa gust, adauga usturoiul si amesteca bine.
Cum faci salata de vinete perfectă
Deosebit de gustoasă, uşor de preparat şi savurată cu plăcere în orice anotimp, salata de vinete este un aperitiv nelipsit de pe mesele românilor.
Ingrediente:
-1 kg vinete (coapte, bine colorate, tari, lungi),
-1 pahar ulei,
-1 ceapă roşie mare,
-1 lingură oţet mere,
-2 roşii coapte,
-sare, piper, după voie şi sănătate.
Mod de preparare:
-Se pun vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie. Se curăţă imediat de cojile arse, se sărează şi se pun la scurs, pe un fund înclinat, cel puţin 1 ceas.
-Se toacă mărunt ceapa, se spală într-un jet de apă rece (să-i iasă amăreala oxidată), se scurge bine de tot.
-Se amestecă ceapa cu oţetul.
-Se toacă vinetele pastă, apoi pasta se freacă cu ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi se face spumoasă.
-Se adaugă sosul de ceapă cu oţet (piper, dacă mai e cazul).
-Se ornează cu felii de roşii.
Obs:
Se mai pot adăuga 1-2 linguri smântână şi 3-5 căţei de usturoi pisat.
Vinetele scurse şi tocate pot fi gătite şi cu maioneză. După ce au fost curăţate se amestecă cu o maioneză făcută din 2 gălbenuşuri ou, 200 ml ulei, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi.