Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil se sărbătoresc în fiecare an la data de 8 noiembrie. Aceștia sunt conducătorii oștirilor cerești, fiind cei mai cunoscuți dintre Îngeri. Numele Mihail înseamnă „Acela care este ca Dumnezeu”, în timp ce numele de Gavriil înseamnă „Omul lui Dumnezeu”.

Cei doi sunt considerați păzitori ai oamenilor, iar mai ales cei care le poartă numele au parte de ocrotirea lor. Mihail poartă cheile Raiului și este un luptător împotriva diavolilor, iar Gavriil veghează pe cei bolnavi și le stă la cap dacă le este dat să moară.

Rugăciune către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil:
„O, Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavriile, cei ce sunteți nebiruiți apărători creștinilor, cu zidurile rugăciunilor voastre oprind toate loviturile vrajmașilor noștri nevăzuți, dați-ne nouă mână de ajutor ca să ne ridicăm din groapa patimilor.

Ca unii ce vă îndulciți neîncetat de vederea feței DUMNEZEIEȘTI și pururea înconjurați pământul, ca să pliniți voile Stăpânului, nu ne treceți cu vederea nici pe noi cei ce am alunecat în pacat și cerem prin voi să ni se dea mare milă, ca să biruim toate necazurile acestei vieți.

Cei ce aduceți neîncetat tămâia laudelor îngerești Celui Ce este Mireasma Raiului faceți pomenire și de noi, cei ce nu mai avem îndrăzneală a ne ruga Ziditorului pentru mulțimea păcatelor noastre.

Ca cei ce stați înaintea Domnului, gata spre auzirea dumnezeieștilor cuvinte ale voii Sale, plecați urechea și auziți și suspinurile inimilor noastre, a celor ce suntem cuprinși de legăturile durerii.

Ca niste milostivi slujitori ai Celui Milostiv mijlociți pentru noi mântuirea sufletelor și împărtășirea din izvorul dumnezeieștilor daruri. Stingeți săgețile ispitelor celor pornite asupra noastră și sub acoperământul păcii ne primiți pe noi, cei tulburați de viforul necazurilor.

Sub aripile rugăciunilor voastre ne ocrotiți pe noi, cei ce alergăm la mijlocirea voastră și îndreptați pașii gândurilor noastre pe căile înțelepciunii, ca împreună cu voi sa aducem Treimii Celei de viață FĂCĂTOARE cântarea cea întreit sfântă ca pe o jertfă a nimicniciei noastre.

Mijlociți pentru noi pentru adapare din izvoarele pocainței și din râurile gândurilor smerite, ca trecând fără tulburare marea acestei vieți să aducem Ziditorului laudă, iar voi mulțumirea cuvenită: Slavă Ţie, Stăpâne Preasfinte, Cel Ce ne trimiți noua ocrotitori pe îngerii Tăi, ca să stârpească neghinele patimilor și să sădească în inimile noastre florile gândurilor luminate !

O,sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil izbăviți-ne pe noi robii voștri de duhurile rele răspândite în văzduh, de răutatea oamenilor, de tot ce-i mânie, urgie, necaz, boală şi nenorocire pe acest pământ.

Ne punem sub ocrotirea voastră şi avem încredere în ajutorul vostru! Apărați-ne cu Preasfânta Cruce a lui lisus Hristos, Domnul nostru, care cu adevărat S-a răstignit şi a pătimit pentru iertarea şi salvarea oamenilor de la chinurile veşnice! Duceți Celui Preaînalt rugăciunile noastre, ca să se coboare asupra noastră îndurările Sale, iar în ceasul morţii noastre conduceți sufletele noastre la cer!

O,Sfinţilor Arhangheli, care fără de trup slujiţi Ziditorului lumii cu credinţă şi tărie, rugaţi-vă pentru noi şi cereţi de la Domnul Dumnezeul nostru puterea să stăm în faţa vrăjmaşilor neclintiţi şi nebiruiţi, în numele adevăratei credinţe a Adevăratului nostru împărat ceresc.

Cu sabie de foc distrugeţi pe cei răi care niciodată nu precupeţesc a ne vătăma trupul şi sufletul nostru, care ne urgisesc în numele Satanei, întunecatul stăpân al lumii celei de jos. Şi faceţi ca lumina Dumnezeiască să se reverse asupra noastră şi să ne lumineze calea şi sufletul şi acum şi-n vecii vecilor, de-a pururea, Amin!”