Mucenicii sunt o prăjitură tradițională românească, pregătită și consumată de obicei în perioada postului de Paște.

Această prăjitură are o formă specială, în formă de opt, care simbolizează „8 martie”, ziua în care se sărbătorește moartea celor optzeci de sfinți martiri din Sevastia, cunoscuți sub numele de „Mucenicii din Sevastia”. În această zi, bucătăriile sunt pline de miresme.

Iată o rețetă delicioasă de Mucenici:

Ingrediente:

– 500g de făină,
– 200g de zahăr,
– 250ml de ulei de măsline,
– 1 linguriță de praf de copt,
– 1 pahar de apă,
– 2 lingurițe de scorțișoară,
– 1 linguriță de sare,
– esență de vanilie (opțional),
– nucă măcinată pentru presărat.

Mod de preparare:

1. Într-un bol mare, amestecă bine făina cu praful de copt, scorțișoara, sarea și esența de vanilie.

2. Într-un alt bol, mixează zahărul cu uleiul de măsline până când obții o compoziție cremoasă. Adaugă paharul de apă și amestecă până la omogenizare.

3. Adaugă amestecul de ulei peste amestecul de făină și amestecă bine cu o lingură de lemn sau o spatulă, până când se formează un aluat omogen. Dacă este prea uscat, mai adaugă puțină apă. Dacă este prea umed, mai adaugă puțină făină.

4. Răstoarnă aluatul pe o suprafață presărată cu făină și frământă-l puțin, apoi formează un cilindru. Taie bucăți de dimensiunea dorită și modelează-le în formă de opt.

5. Așează mucenicii într-o tavă de copt presărată cu făină sau cu hârtie de copt și presară nucă măcinată deasupra lor. Ai grijă să nu îi așezi prea aproape unul de altul, deoarece se vor mai umfla în timpul coacerii.

6. Coace mucenicii în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când devin aurii. Verifică din când în când dacă sunt gata și, dacă nu sunt, lasă-i să se mai coacă pentru câteva minute.

7. Scoate mucenicii din cuptor și lasă-i să se răcească.

Mod de servire:

Mucenicii se pot servi atât calzi, cât și reci, cu miere sau cu sirop de zahăr și sunt delicioși cu o ceașcă de ceai fierbinte. Poftă bună!

Această rețetă simplă și gustoasă este perfectă pentru a vă bucura de gustul autentic al acestei prăjituri.