Cu combinația unică de flavonoizi și nutrienți care conțin sulf, prazul reprezintă o componentă importantă în dieta ta.

Cunoscut științific sub numele de Allium porrum, prazul aparține familiei de ceapă și usturoi. Prazul este ambalat cu vitamine esențiale, minerale, antioxidanți și fibre alimentare.

Valoarea nutrițională a prazului
Prazul conține o cantitate impresionantă de flavonoizi, în special kaempherol și cantități considerabile de sulf. În plus, sunt destul de bogați în vitamine, minerale și fibre dietetice și săraci în calorii

Glucidele:  Glucidele sunt cei mai abundenți macronutrienți din praz. Un praz de dimensiuni medii oferă aproximativ 10-12 grame de carbohidrați. Dintre acestea, 3 grame sunt zaharuri, iar restul este un carbohidrat complex, cu digestie lentă. Prazul este, de asemenea, o sursă bună de fibre, care este o formă nedigestibilă de carbohidrați. Această fibră ajută la digestie și la prevenirea anumitor tipuri de cancer și boli de inimă.

Vitamine:  Prazul conține o mulțime de folați și vitamina C. Prazul crud oferă de două ori mai mult din aceste vitamine decât aceeași cantitate de praz fiert. Sunt, de asemenea, surse excelente de vitamine K și B6. Folatul găsit în praz este parțial prezent sub forma bioactivă de 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF).

Minerale:  Prazul este bogat în minerale precum potasiu, calciu și fosfor. Potasiul este vital pentru funcția nervilor și producerea de energie, în timp ce calciul și fosforul vă ajută să vă întăriți dinții și oasele. Prazul conține, de asemenea, fier, care este vital pentru sinteza hemoglobinei și reacțiile enzimatice legate de producerea de energie.

Proteine:  prazul este sărac în proteine. 100 de grame de praz oferă doar aproximativ 1 g de proteine.

Grăsime:  Prazul este extrem de scăzut în grăsimi, iar un praz de dimensiuni medii oferă mai puțin de jumătate de gram de grăsime. Mai mult, puținele grăsimi pe care le conține sunt în mare parte grăsimi polinesaturate, care sunt benefice pentru inima ta și reduc riscul bolilor cardiovasculare.

Beneficiile prazului
Prazul este bogat în fibre alimentare, acid folic, calciu, potasiu și vitamina C. Este ușor de digerat în comparație cu ceapa.
Fiind o sursă bună de vitamina C și A, împreună cu mulți alți antioxidanți, această legumă este excelentă pentru pielea ta:

Detoxifică pielea
Prazul este un diuretic natural și îți detoxifică pielea prin prinderea substanțelor nocive și scoaterea lor din corp. Îți curăță perfect corpul, făcând pielea să arate strălucitoare.

Protecție solară
Frunzele verzi de praz conțin de 100 de ori mai mult betacaroten și de două ori mai multă vitamina C decât în părțile albe. Această combinație de vitamine A, C și E, precum și alți antioxidanți puternici din praz vă protejează pielea împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi și de razele ultraviolete nocive ale soarelui.

Promovează creșterea părului
Prazul este o sursă bună de minerale, cum ar fi manganul, fierul, vitamina C și folații. Consumul de praz adaugă sănătate părului dvs. Prazul este o sursă importantă de fier care ajută la creșterea foliculilor de păr. De asemenea, aceștia sunt bogați în vitamina C care favorizează absorbția fierului de către organism. Deficitul de fier poate provoca anemie, care este una dintre cauzele căderii părului.

Protejează vasele de sânge
Prazul conține un flavonoid, caempherol, care protejează mucoasele vaselor de sânge împotriva radicalilor liberi. Kaempherol stimulează producția de oxid nitric care acționează ca un dilatator natural și relaxant al vaselor de sânge. Permite vaselor de sânge să se odihnească și scade riscul de hipertensiune. Prazul conține o cantitate generoasă de vitamina K, care avantajează fiecare țesut din corpul dumneavoastră. Nivelurile scăzute de vitamina K pot induce sângerări și pot afecta negativ circulația sângelui.

Sănătatea oaselor
Conținutul ridicat de vitamina K din praz activează osteocalcina, o proteină vitală pentru sănătatea oaselor. O ceașcă de praz oferă aproximativ 42 micrograme de vitamina K, ceea ce reprezintă 47 și 34% din cantitatea zilnică recomandată pentru femei și, respectiv, pentru bărbați.

Bun pentru inimă
Nivelurile ridicate de homocisteină din sânge pot crește riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană și ateroscleroza. Prazul conține o formă bioactivă de folat numită 5-metiltetrahidrofolat, care s-a dovedit că reduce concentrația de homocisteină în sânge. Kaempherol prezent în praz îmbunătățește, de asemenea, sănătatea inimii prin reducerea producției de oxid nitric.

Reduce riscul de boli inflamatorii cronice
Inflamația cronică este dăunătoare pentru sănătatea inimii. Vitamina K are proprietăți antiinflamatorii care pot lupta împotriva bolilor inflamatorii cronice precum diabetul, obezitatea și artrita reumatoidă. Abundența vitaminei K din praz previne bolile inflamatorii cronice și calcificarea nedorită a arterelor. Pe lângă vitamina K, vitamina B6 din praz oferă și beneficii antiinflamatorii.

Ajută digestia
Un prebiotic, prazul ajută digestia, stimulează și întărește stomacul, rinichii și intestinele. Legumele fibroase, precum prazul, vă permit să mâncați încet, prin urmare, să vă digerați alimentele în mod corespunzător. Acest lucru previne supraalimentarea și te face să te simți plin.

Poate preveni cancerul
Prazul este o sursă bună de sulfuri care inhibă căile asociate cu formarea tumorilor maligne. La fel ca alți membri ai familiei allium, pot juca un rol important în prevenirea anumitor tipuri de cancer. De asemenea, pot reduce riscul de cancer de prostată, colon și ovarian.

Promovează pierderea în greutate
Prazul ajută la scăderea în greutate și combate obezitatea, deoarece sunt sărace în calorii și fără grăsimi. Prazul este un inhibitor natural al apetitului. Conținutul ridicat de fibre vă potolește foamea oferind un sentiment de plinătate. Atât fibrele solubile, cât și cele insolubile prezente în praz reglează activitatea intestinală și reduc balonarea. Poate fi adăugat, de asemenea, la rețetele dvs. pentru a obține acea aromă suplimentară fără a adăuga calorii, dovedindu-se benefic pentru cei care doresc să se slăbească.

Îmbunătățește vederea
Prazul este o sursă bună de luteină și zeaxantină. Acești compuși sunt vitali pentru o vedere sănătoasă. Vă protejează țesuturile oculare de oxidarea dăunătoare a ADN-ului și a membranelor celulare, prin filtrarea razelor de lumină dăunătoare. Consumul de praz în cantități adecvate vă protejează ochii de cataractă și de degenerescența maculară legată de vârstă.

Benefic în timpul sarcinii
Prazul este bogat în vitamina B9, cunoscută și sub numele de folat (acid folic). Folații reprezintă o parte importantă a dietei gravidelor. Acestea sunt esențiale pentru producerea de ADN nou, care este necesar pentru formarea de celule noi. De asemenea, folații promovează formarea sănătoasă a tubului neural, greutatea adecvată la naștere și dezvoltarea adecvată a feței, inimii, coloanei vertebrale și creierului.

Menține colesterolul sănătos
Fibrele joacă un rol important în reducerea nivelului de colesterol prin promovarea mișcărilor ușoare ale intestinului. De asemenea, ajută la eliminarea colesterolului suplimentar din organism și reduce producția de colesterol în ficat. Prazul are proprietăți antiseptice care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Astfel, ajută la scăderea colesterolului LDL și la creșterea colesterolului HDL.

Acționează ca un antioxidant
Prazul este o sursă valoroasă de antioxidanți precum polifenoli. Acești antioxidanți ajută la lupta împotriva radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea și multe boli cronice. O porție de 100 de grame de praz proaspăt oferă aproximativ 3 mg de acid galic (GAE).

Afrodisiac
Prazul împreună cu ceapa, usturoiul și țelina sunt cunoscute de secole, pentru efectele lor afrodisiace. Faceți un suc cu praz și țelină și veți fi surprinși să vedeți diferența.

Acțiune balsamică
Datorită prezenței uleiurilor volatile, sucul de praz are o acțiune balsamică asupra căilor respiratorii. Astfel, poate ameliora simptomele asociate cu gripa, răceala și febra fânului.

Sistemul nervos
Magneziul, fosforul și acidul folic sunt substanțe nutritive importante pentru o funcționare sănătoasă a sistemului nervos. Prazul fiind bogat în aceste vitamine și minerale ajută la îmbunătățirea concentrării, a memoriei și a capacității creierului de a procesa informații.