Prăjitura „Deșteaptă” sau „Inteligentă” este cea mai simplă și delicioasă prăjitură. Este extrem de gustoasă și arătoasă, și parfumează toată casa. Îți vine s-o mănânci cu ochii! Vă recomand rețeta, din tot sufletul.

Ingrediente:

– 10 oua (separate in albusuri si galbenusuri),
– 250 g de unt (min. 80%),
– 250 g de faina alba,
– 250 g de zahar,
– 1 litru de lapte,
– coaja de la o lamaie,
– vanilie,
– un praf de sare.

Mod de preparare:

1. Adaugam un praf de sare peste galbenusuri si amestecam bine, apoi le lasam deoparte, ca sa-si intensifice mai tare culoarea. Prajitura noastra va avea o culoare de un galben viu, mai ales daca folosim oua de tara.

2. Batem albusurile spuma tare si le lasam deoparte. Nu conteaza daca ouale sunt reci sau calde, important este sa fie proaspete si vasele bine spalate si uscate.

3. Peste galbenusuri punem zaharul si le batem pana se topeste complet zaharul si obtinem o crema fina. Se adauga si untul topit.

4. Acum se toarna laptele, putin cate putin, apoi vanilia si lamaia, se amesteca, iar la final se pune si faina. Se omogenizeaza totul cu telul sau mixerul. Vom avea o compozitie lichida. Este bine asa!

5. Se pune si albusul: jumatate, care se amesteca usor, de jos in sus, cu o spatula. Apoi restul de albus, si iar se amesteca bland.

6. Compozitia finala este mai lichida decat la chec, este spumoasa deasupra, pare usor taiata. Nu va speriati, este bine!

7. Se toarna totul in tava unsa din belsug cu unt moale. Eu am folosit acum o tava rotunda, cu diametrul de 32 cm. Se poate folosi o tava dreptunghiulara de 32×25 cm, dar aveti grija sa fie mai inalta, sa aiba loc sa creasca si sa nu curga compozitia in cuptor.

8. Am dat drumul la cuptor de cand am inceput sa fac prajitura. La cuptoarele electrice se seteaza temperatura la 160 de grade, foc sus-jos, iar la cuptoarele pe gaz, foc mediu.

9. Coacerea dureaza minim 50 de minute (ideal cam 1 ora si 10-15 min), iar in primele 30 de minute nu se deschide cuptorul. Prajitura este gata atunci cand se formeaza deasupra o crusta rumena care are consistenta unui pandispan.

10. Dupa ce s-a copt, scoate prajitura desteapta din cuptor si las-o sa se raceasca complet la temperatura camerei. Uneori se crapa putin deasupra, dar nu va speriati, este ok.

Inainte de portionare, este bine ca prajitura sa stea 2-3 ore la frigider sau macar 30 min la congelator. Se va taia mai bine!

Se taie felii dreptunghiulare sau patrate, dupa dorinta, cu ajutorul unui cutit zimtat sau foarte bine ascutit. Se spala lama cutitului cu apa calda dupa fiecare taiere si nu se sterge, se lasa asa, uda. Se va taia foarte bine prajitura.

Se pudreaza cu zahar vanilat sau se lasa simpla, dupa dorinta.

Savurați-i aroma și gustul! Poftă bună alături de cei dragi!