Pentru a avea plămânii sănătoși, este necesar să adopți anumite obiceiuri. Printre altele, este bine să renunți la fumat, să eviți mediile toxice sau poluate, să faci multă mișcare, să-ți îngrijești sistemul imunitar și să consumi ceaiuri care întăresc plămânii.

De multe ori aceste organe vitale sunt afectate de boli severe – bronșită, astm, infecții – ce necesită tratamente medicamentoase. Pe lângă tratamentul prescris de medic, poți apela și la aceste ceaiuri care întăresc plămânii.

1. Ceai de cimbru și urzică

Această infuzie se află printre cele mai cunoscute ceaiuri care întăresc plămânii. Vrei să știi de ce?

Cimbrul este una dintre cele mai importante plante medicinale pentru sănătatea plămânilor. Este folosit adesea pentru ameliorarea tusei şi pentru tratarea bolilor respiratorii. Cimbrul este un expectorant şi antiseptic natural, fiind util atât sub formă de ceai, cât şi pentru inhalarea aburilor.

Urzica este o plantă folosită de veacuri întregi în nenumărate scopuri, însă una dintre principalele sale proprietăți o reprezintă abilitatea extraordinară de a curăța plămânii și sângele. Această plantă conține numeroase vitamine şi minerale, cum ar fi fierul, calciul, magneziul şi siliciul, fiind ideală pentru persoanele ce suferă de anemie, stări de slăbiciune sau care sunt imobilizate la pat.

Ingrediente

1 lingură de cimbru (30 g)
1 lingură de urzică uscată (30 g)
1 cană de apă (200 ml)
1 lingură de miere (30 g)

Mod de preparare

Poţi găsi urzică şi cimbru pentru prepararea ceaiului în orice magazin naturist. Aceste ingrediente sunt vândute de obicei în pungi ce cântăresc între 300 și 500 g şi sunt foarte convenabile.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să pui apa la fiert. Ca întotdeauna, recomandăm folosirea unui ceainic de ceramică sau a unui ibric, deoarece aluminiul sau alte metale nu conservă proprietățile medicinale ale ceaiului la fel de bine.
Atunci când apa clocotește, adaugă cimbrul şi urzica şi lasă-le să fiarbă la foc mic timp 15-20 de minute. La final, lasă ceaiul să mai stea încă 10 minute până se răceşte.
Adăugă lingura de miere şi bea-l încet, având grijă să inhalezi aburii de la ceai. Este foarte liniștitor. Poţi bea două căni pe zi.

2. Ceai medicinal din pătlagină, fenicul şi balsam de lămâie

Acesta este un remediu delicios pentru plămâni. Se numără printre cele mai bune ceaiuri care întăresc plămânii. Este perfect pentru foștii fumători ce au nevoie nu numai să-și curețe plămânii, dar şi să trateze diversele infecții instalate și să amelioreze tusea. Iată de ce:

Pătlagina: Această plantă ajută la eliminarea mucusului sau a flegmei ce astupă căile respiratorii. Mai mult decât atât, pătlagina este un excelent agent antiinflamator. Este indicat să fie consumată sub formă de ceai sau pot fi inhalați aburii acestuia. Poţi folosi acest ceai chiar şi pentru o compresă fierbinte pusă pe piept.

Feniculul şi balsamul de lămâie: Combinația dintre aceste două plante medicinale ajută la eliminarea toxinelor acumulate în plămânii tăi, fiind în același timp și foarte relaxantă. De multe ori, atunci când ai probleme cu plămânii, simţi și o oboseală accentuată însoțită de o presiune supărătoare la nivelul întregului aparat respirator. Balsamul de lămâie ajuta la ameliorarea acestor neplăceri.

Ingrediente

1 lingură de balsam de lămâie
1 lingură de pătlagină
1 lingură de fenicul
1 cană de apă (200 ml)
2 linguri de miere

Mod de preparare

Pune apa la fiert. Când dă în clocot, adaugă toate cele trei ingrediente: pătlagina, balsamul de lămâie şi feniculul. Lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute, apoi lasă ceaiul la infuzat pentru încă 10 minute.
Acest ceai va avea un gust puternic din cauza pătlaginii, motiv pentru care îți recomandăm să adaugi două linguri de miere. În ciuda aromei intense, este indicat să bei acest ceai de trei ori pe zi deoarece este excelent pentru detoxifierea organismului şi reducerea inflamațiilor.

3. Ceai de tei și ceai verde, printre cele mai bune ceaiuri care întăresc plămânii

Acest ceai delicios ajută în primul rând la prevenirea problemelor plămânilor, prin întărirea şi optimizarea funcțiilor acestora. Acest lucru înseamnă că acest ceai este ca o “vitamină” zilnică de care te poţi bucura la micul dejun. Dar, dacă suferi deja de boli ale plămânilor , cele două ceaiuri descrise anterior reprezintă opţiuni mai bune.

Această rețetă foloseşte ceaiul verde pentru conținutul său ridicat de antioxidanți și se bazează pe rezultatele unui studiu efectuat la Centrul Medical al Universității din Maryland (University of Maryland Medical Center). Echipa de cercetători a descoperit că ceaiul verde ajută la prevenirea dezvoltării cancerului pulmonar. Evident că nu este eficient în proporție de 100%, însă o cană pe zi poate fi extrem de utilă. Teiul este o plantă ce combate spasmele şi este ușor de găsit în orice magazin naturist. Te ajută să te relaxezi, îţi permite să respiri mai bine şi îţi întărește plămânii. Este de-a dreptul minunat, cu un gust plăcut ce se îmbină armonios cu alte tipuri de ceaiuri.

Ingrediente

1 lingură de ceai verde
1 lingură de tei
1 cană de apă (200 ml)
o lingură de miere

Mod de preparare

Este atât de simplu: fierbe apa şi adaugă ceaiul verde şi teiul. Lasă ceaiul la infuzat timp de 10 minute. Toarnă lichidul în cana ta preferată şi adăugă mierea. Este delicios şi perfect pentru a fi servit la micul dejun!