Iahnia de fasole este un fel de mâncare tradițională românească pe care o servim cel mai adesea în zilele de post.

Vă prezentăm o reţetă care merită încercată. Se face destul de uşor şi este pur şi simplu delicioasă.

Ingrediente:
– 700 grame de fasole albă uscată cu bobul mic,
– 4 cepe medii,
– 2 morcovi,
– 1 ardei roşu mare,

– 2 linguri de pastă de tomate,
– 5 linguri de suc de roşii,
– 2 căţei de usturoi,
– 150 ml ulei,

– 1 linguriţă de boia de ardei dulce,
– foi de dafin,
– tarhon sau cimbru,
– sare după gust,
– pătrunjel verde.

Mod de Preparare:
1. La fel ca în cazul supei de fasole, cu o seară înainte se spală boabele de fasole în mai multe ape, apoi se lasă la înmuiat. Este musai să stea la înmuiat cel puţin 8 ore. Doar aşa se fierbe mai repede şi puteţi evita eventualele probleme de balonare.

2. A doua zi se schim­bă apa şi punem la fiert fasolea.

3. Între timp, curăţăm ceapa, morcovii şi ardeii. Tocăm mărunt legumele, după care le călim în ulei încins.

4. După ce a fiert fasolea, adăugăm boabele peste legumele călite, pasta şi sucul de roşii, boiaua de ardei dulce. Adăugăm şi puţin din zeama în care a fiert fasolea.

5. Se pune şi usturoiul zdrobit sau tocat mărunt şi se mai lasă puţin la fiert. Adăugăm şi foile de dafin, tarhonul sau cimbru, şi sare.

6. Amestecăm uşor, astfel încât să nu zdrobim boabele de fasole şi lăsăm să mai fiarbă puţin la foc mic, până când iahnia capătă consistenţa dorită.

7. La final se adaugă şi pătrunjelul tocat mărunt. Asta este tot. Poftă bună!