Leacurile băbești sunt de multe ori opțiunea finală atunci când vine vorba despre prevenirea sau chiar tratarea unei afecțiuni ușoare.

Sunt simple dar eficiente. Nu au efecte secundare severe. Și în plus, nu costă mult. Le prepari în casă și ai siguranța că sunt naturale.

Un leac foarte cunoscut este usturoiul cu miere. La acesta putem apela mai ales în sezonul rece, când încep să se înmulțească episoadele de răceală și gripă.

Usturoiul combate bolile infecțioase

Faptul că oamenii se încred în puterea tămăduitoare a usturoiului o dovedește creșterea spectaculoasă a cererii de usturoi pe durata pandemiei.

În unele țări, stocurile de usturoi s-au evaporat complet. Foarte mulți s-au îngrămădit să cumpere acest aliment, crezând că acesta le va oferi protecție împotriva noului coronavirus.

Deși nu există studii care să ateste faptul că usturoiul crește rezistența la COVID-19, cercetările realizate până acum ne încurajează să credem acest lucru.

Usturoiul are un rol valoros în prevenirea și tratarea bolilor cu potențial fatal. Există studii clinice care au demonstrat eficiența acestuia în numeroase afecțiuni:

boli infecțioase
hiperlipidemie (grăsimi crescut în sânge)
hipertensiune arterială
intoxicații cu metale grele
cancer
Usturoiul are un efect protector împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este util în stările imunitate scăzută.

Calitățile medicinale ale usturoiului sunt cunoscute din vechime.

Unul din cele mai vechi antibiotice naturale

Pe vremea când antibioticele nu fuseseră încă inventate, bulbii de usturoi erau o armă puternică împotriva îmbolnăvirilor.

A fost folosit în timpul diferitelor epidemii ca remediu de prim ajutor și agent preventiv.

Biologul Louis Pasteur nota în anul 1858 că usturoiul are potențialul de a ucide bacteriile, inclusiv pe cele foarte rezistente, precum Helicobacter pylori.

Folosit ca mijloc preventiv și curativ în diferite epidemii
Efectele sale antiseptice au fost confirmate în timpul epidemiei de holeră din 1913, de febră tifoidă și difterie din 1918.

Fitoterapeutul francez Lekrek a avut succes cu folosirea usturoiului în scop preventiv în timpul pandemiei de gripă din anul 1918 (gripa spaniolă).

În cursul epidemiei de gripă din America (1918-1919), oamenii purtau un colier cu usturoi când ieșeau în public.

Beneficiile usturoiului recunoscute științific

Usturoiul conține compuși cu caracter nutrițional (vitaminele A, B1, C, magneziu, zinc, seleniu, calciu, cupru, fier, potasiu, zinc, geraniu, aminoacizi, enzime), dar și substanțe cu potențial farmacologic, precum cele bogate în sulf – alicina, aliina, sulfura de dialil, ajoena și așa mai departe.

Au fost identificate 33 de substanțe sulfurice în usturoi.

Alicina și aliina sunt responsabile pentru acțiunea antibiotică a usturoiului.

Acestea au demonstrat efecte antivirale, antibacteriene, antiparazitare și antimicotice.

Datorită faptului că alicina este excretată în mare parte de organele respiratorii, usturoiul este util în tratarea bolilor tractului respirator.

Fitoterapeutul Lekrek le dădea pacienților cu gangrenă pulmonară tinctură de usturoi și aceștia își reveneau în 17 zile.

Studiile recente au arătat că usturoiul poate oferi protecție împotriva răcelii obișnuite. La pacienții care au luat usturoi în perioada noiembrie-februarie, riscul de contractare a unei răceli a fost mult mai mic, sau au avut suportat răceala mai ușor decât cei care au primit placebo.

Usturoi cu miere pentru imunitate – Rețetă

Ingrediente

3-4 căpățâni de usturoi
500 g de miere polifloră
Mod de preparare
Curățați cățeii de usturoi de coajă și tocați-i grosier. Puneți-i într-un borcan de 500 de grame și turnați peste ei miere de albine.

Mierea trebuie să acopere complet usturoiul. Se pune capacul și se lasă usturoiul la macerat câteva zile.

Se poate lua câte 1 linguriță de miere pe zi cu câte 1 cățel de usturoi.

Tratamentul se ține până la terminarea cantității de miere și usturoi.

Este recomandat ca această cură de imunitate să se înceapă toamna și să se repete pe parcursul sezonului rece.

Alte beneficii ale usturoiului cu miere:

creșterea nivelului de energie
scăderea colesterolului
reducerea presiunii arteriale
combaterea aterosclerozei
prevenirea bolilor de inimă coronariene
combaterea balonării
protejarea ficatului de toxicitate
ajută la remedierea malnutriției
prevenirea îmbătrânirii premature
distrugerea tumorilor
prevenirea cancerului gastric