Cultivat in gradina, leusteanul traieste in medie 7-10 ani si are tendinta de a forma tufe care se pot regenera singure daca solul este bine fertilizat si afanat corect primavara.

Iata 6 sfaturi pentru o tufa bogata de leustean!

1. Se cultiva in pamant bine afanat si udat

Leusteanul are nevoie de un sol nisipos, iar in gradina trebuie plantat intr-o zona mai inalta unde apa sa nu balteasca si, ideal, intr-un loc semiumbros. Desi nu suporta baltirea apei, are nevoie de umezeala constanta.

Leusteanul se cultiva din seminte care se pot semana toamna sau primavara in luna martie. Pamantul trebuie sa fie bine afanat, iar semintele se seamana dupa ce solul a fost udat si se acopera cu un strat subtire de pamant bine maruntit.

2. Are nevoie de rarirea parcelei

Leusteanul rasare, dupa semanarea de primavara, in aproximativ 2-3 saptamani, iar cel semanat toamna, la inceputul lui martie. Rarirea parcelei se face anul urmator primei semanari.

Leusteanul formeaza o radacina solida, adanca si pentru ca este o planta foarte putin pretentioasa, rezista atat la caldura excesiva, cat si la inghet, suporta bine aproape orice loc in gradina.

3. Are nevoie de pamant de gradina amestecat cu cel de flori

Cea mai buna solutie pentru a prinde leusteanul este sa folosesti pamant de gradina amestecat cu pamant de flori.Trebuie stiut ca leusteanul nu suporta pamantul lutos si in niciun caz pe cel calcaros.

Leusteanul are nevoie de un pamant care sa dreneze bine apa si ceva mai tasat, aceasta fiind una din conditiile esentiale pentru a se prinde.

4. Protejati leusteanul in primele luni de vegetatie

Leusteanul este o planta solida si rezistenta la maturitate, dar in primele luni de vegetatie este delicat si sensibil.

Asa ca, daca il sadesti in gradina, protejeaza plantele mici cu o folie de plastic sau cu un clopot de sticla, in fiecare noapte, pana la finele lui aprilie.

5. Alegeti un loc semiumbros

Leusteanul are nevoie de loc semiumbros, nu suporta prea bine soarele de dupa-amiaza. Are nevoie de soare, dar nu foarte mult, el preferand doar soarele de dimineata si lumina indirecta.

Transplantarea radacinii intr-un loc foarte insorit poate sa fie fatala leusteanului care are nevoie de ventilatie buna si ferit de actiunea soarelui de la amiaza.

6. Nu-l planta langa ziduri si pereti

Cel mai bun loc de plantare, pentru ca acesta sa se prinda, este sub copacii cu umbra rara, in zonele umbrite sau la marginea gradinii in locurile mai joase.