De ce va ingrasati? Nu va grabiti sa intrati in panica. Poate ca acum puteti determina cauza cresterii in greutate si puteti scapa de ea citind acest text.

Luati medicamente

Utilizarea regulata a unor cantitati mari de antibiotice si imunomodulatoare poate duce la o scadere a functiilor de detoxifiere, la fermentopatie, la o scadere a absorbtiei alimentelor, ceea ce contribuie inevitabil la cresterea in greutate. De asemenea, medicamente precum contraceptivele orale, agentii hormonali, steroizii, beta-blocantele pentru bolile de inima si hipertensiunea arteriala, antidepresivele si antipsihoticele afecteaza, de asemenea, direct sau indirect cresterea in greutate.

Daca observati cresterea in greutate in timp ce luati medicamente, consultati imediat medicul dumneavoastra. In nici un caz, medicamentele serioase nu trebuie „anulate” sau „prescrise” de la sine – acest lucru poate provoca daune grave sanatatii, deoarece multe medicamente trebuie administrate, reducand sau crescand doza. Numai un medic poate selecta corect aceasta doza.

Consumul de alimente sarate

De regula, daca o persoana abuzeaza de alimentele care contin o cantitate mare de sare, atunci intr-o zi sageata cantarului il poate speria cu o crestere brusca de cateva kilograme. In primul rand, acest lucru poate fi observat de catre cei care au afectat metabolismul, exista o tendinta de umflare si pasturare a extremitatilor inferioare.

Faptul este ca excesul de sare retine apa in corp (un ion de sodiu in plus „trage” 16-18 molecule de apa asupra sa!). Iar un exces de apa din organism inseamna edem, hipertensiune arteriala, riscul de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale, o intarziere in eliminarea toxinelor si o incetinire a metabolismului grasimilor. Pentru a evita acest lucru, este suficient sa limitam consumul de sare la 2 g pe zi, care este norma noastra fiziologica. Dupa 15 ore, este mai bine sa urmati o dieta fara sare, in general, deoarece in produsele pe care le consumam pe zi, cu o dieta echilibrata, exista suficienta sare.

Sensibilitatea la cazeina la proteina din lapte

Exista o categorie de persoane care au intoleranta la cazeina. Poate fi exprimat nu numai prin prezenta reactiilor alergice, manifestate atunci cand se utilizeaza alimente care contin cazeina (chefir, branza, branza de vaci), ci si printr-o tendinta de retentie de lichide. Acest lucru este observat la 8-12% din populatie.

Un studiu treptat al efectelor diferitelor alimente asupra organismului poate elimina alimentele cu cazeina care sunt in mod clar asociate cu retentia de lichide. Intoleranta la cazeina poate fi determinata folosind studiul imunoglobilinei G4 (o metoda pentru diagnosticarea intolerantei alimentare prin prezenta anticorpilor specifici in sangele unei persoane, care face posibila diagnosticarea chiar si a formelor latente de alergii alimentare). Identificand alimentele si excludandu-le din dieta, puteti rezolva problema excesului de greutate.

Fluctuatii in ciclul menstrual

Fluctuatiile ciclului menstrual afecteaza cel mai direct fluctuatiile in greutate. In prima jumatate a ciclului, greutatea corporala, de regula, „dispare”. In a 5-7-a zi a ciclului, exista o perioada de greutate ideala. Si dupa ovulatie, de la a 13-a pana la a 15-a zi, greutatea incepe sa creasca si atinge apogeul pana la 26-28 de zile.

Cresterea in greutate are loc datorita fluidului acumulat in faza luteala, precum si datorita grasimilor si sarurilor minerale. Si daca sarcina nu a avut loc, atunci odata cu inceputul ciclului, excesul de greutate incepe sa dispara.

Pentru a reduce cresterea in greutate din a doua jumatate a ciclului, incercati sa reduceti consumul de dulciuri. De exemplu, va puteti „proteja” cu alimente bogate in crom sau puteti inlocui un dulce „agresiv” cu produse care au un gust dulce (tort – pentru fructe uscate, zahar – pentru miere). Si nu mancati fructe dupa ora 16 (inainte de aceasta ora pancreasul este activ si poate raspunde in mod adecvat cu secretia de insulina). Dupa ora 16, numai 30 g de ciocolata neagra sunt permise.

Sensibilitate la gluten

Glutenul este un grup de proteine ​​care se gasesc in semintele cerealelor: grau, secara, ovaz. La fel ca faina, glutenul este un provocator al cresterii necontrolate in greutate – pentru cei care au o intoleranta la gluten.

Pentru a determina sensibilitatea individuala la gluten, este necesar, ca in cazul cazeinei proteice din lapte, sa fie testat folosind metoda imunoglobulinei G4. Durata studiului este de 5-7 zile. Daca analiza exclude un grup mare de alimente care contin gluten, se recomanda efectuarea unui studiu de urmarire dupa 4 luni. In mod obisnuit, se efectueaza un studiu de control dupa 6 luni. Se recomanda repetarea analizei in primii doi ani, la fiecare sase luni sau un an.

Lipsa unui somn adecvat

Studiile stiintifice au aratat ca, daca o persoana nu doarme suficient in fiecare noapte timp de o saptamana, atunci nivelul sau de insulina din sange este constant mai mare decat in ​​mod normal. Acest lucru creeaza conditii pentru dezvoltarea rezistentei la insulina (o scadere a sensibilitatii tesuturilor la actiunea insulinei), iar in viitor poate duce la diabet zaharat de tip II.

Daca adormiti dupa miezul noptii sau aveti un somn inadecvat si intermitent pe fondul stresului cronic, atunci de la 23.00 la 02.00 faza de descompunere activa a grasimilor este scurtata. Ca urmare, lipsa recuperarii in timpul somnului reduce procesele metabolice. Si acest lucru nu numai ca impiedica normalizarea greutatii, ci contribuie si la achizitionarea de kilograme in plus.

Nu bei suficiente lichide

Apa este principalul element implicat in eliminarea toxinelor si a produselor de descompunere a grasimilor din organism. Si este nevoie de multa. Corpul uman are nevoie de 30 de grame de apa pura (fantana, izvor, artizanala imbuteliata) pe kilogram de greutate corporala pe zi. Trebuie sa beti apa in mod regulat pe tot parcursul zilei si in niciun caz sa nu uitati de ea.

Daca nu exista suficienta apa in spatiul intercelular, atunci eliberarea de produse reziduale din celulele adipoase devine dificila. Procesele metabolice incetinesc, descompunerea grasimilor este blocata. Aceasta inseamna ca pierderea in greutate devine imposibila. Va rugam sa retineti ca nicio bautura nu poate inlocui apa naturala pura. Ceaiul, cafeaua si alte bauturi contin calorii si, prin urmare, nu sunt lichide pentru noi, ci mancare.

Starea de stres

O situatie stresanta poate duce la dezechilibre hormonale si la cresterea in greutate. Prin urmare, este important sa va mentineti nu numai sanatatea fizica, ci si cea mentala. La urma urmei, motivul cresterii in greutate in majoritatea covarsitoare a cazurilor este o tulburare in suflet.Conflictul intern creeaza tensiune si anxietate la nivel celular. Prin urmare, este important sa identificati cauza psihologica a cresterii in greutate (poate fi nemultumirea fata de mediul inconjurator, relatiile cu familia, prietenii si colegii; nemultumirea fata de locul de munca; o problema brusca care trebuie rezolvata) si sa incercati sa scapati de aceasta cauza. Amintiti-va – totul este in mainile voastre!