„Ciolanul de porc cu bere la cuptor” este foarte suculent și gustos, de te lingi pe degete! Vei obține o crustă rumenită frumos și va fi fraged în interior. Merită să încercați această rețetă!
Ingrediente:
– 1 ciolan mare de porc (2,5 kg),
– sare si piper,
– cateva boabe ienibahar,
– 4-5 cepe mici,
– 1 capatana usturoi,
– 2 frunze dafin,
– crengute de rozmarin,
– ulei,
– 1 litru bere.
Mod de preparare:
1. Punem ciolanul cu frunzele de dafin, boabe de piper si boabe de ienibahar, ceapa si 3-4 catei usturoi pentru 25 minute la fiert.
2. Îl scoatem din apa, apoi il crestam sau il intepam cat de des putem cu un cutit subtire, cat mai adanc – pana la os daca se poate. Din loc in loc in interiorul crestaturilor impanam ciolanul cu felii de usturoi si frunze de rozmarin.
3. Îl punem in tava, stropim cu ulei (cat sa fie fundul tavii bine acoperit de ulei), il ungem cu sare si piper apoi adaugam berea si cativa catei de usturoi si acoperim cu staniol.
4. Din cand in cand (la 15-20 minute) ridicam staniolul si stropim ciolanul cu berea si uleiul din tava. Avem grija sa aruncam usturoiul din tava cand devine auriu, altfel lasa un gust amar.
5. La 1 h de coacere il intoarcem pe partea cealalta. In acest moment il mai intepam de cateva ori cu cutitul sa favorizam coacerea in patrunzime.
6. Reinprospatam frunzele de rozmarin daca s-au uscat. Mai rotim ciolanul de cateva ori in restul timpului de coacere, adaugam bere de fiecare data cand se evapora.
7. Pentru un ciolan foarte mare avem nevoie de aproximativ 5 ore de coacere la 180°C.
Ciolanul nostru va fi gata cand se va taia usor de pe os si nu iese sange cand il intepam cu cutitul.
Pentru o masa delicioasa, va recomand sa incercati acest ciolan de porc cu bere la cuptor insotit de varza calita, piure de cartofi sau cartofi copti.
Pofta buna!