Cimbrul de cultură (Thymus vulgaris), una din cele mai puternice plante medicinale, este un adevărat antibiotic natural.

Cimbrul de cultură distruge majoritatea bacteriilor şi microorganismelor dăunătoare, întărind, în acelaşi timp, capacitatea organismului de a se autoapăra, făcându-l astfel mai puternic.

Întrece, ca eficienţă, multe medicamente antiinfecţioase. Studiile făcute în laboratoare sau spitale din Germania, Spania, Elveţia, Japonia, Anglia şi România au arătat că cimbrul întrece, ca eficienţă, multe medicamente antiinfecţioase.

Mai mult, planta este şi o completare foarte bună la tratamentele clasice. Cimbrul de cultură, mai exact, uleiul volatil obţinut din el, are efecte antibiotice extrem de puternice şi cu un spectru foarte larg.

Conform cercetărilor, compuşii uleiului volatil de cimbru atacă membrana celulară a bacteriilor, reducându-i permeabilitatea, fapt ce duce la moartea microorganismelor respective.

Tratament cu cimbru contra infecţiilor bacteriene

Printre bacteriile care pot fi distruse cu ulei volatil de cimbru se numără:
– Staphylococcus aureus care produce infecţii urinare, respiratorii;
– Clostridium botulinum care produce botulism;

– Eschericcia choli care produce infecţii reno-urinare şi digestive;
– Shigella sonnei care produce toxiinfecţie alimentară, dizenterie;
– Bacillus subtilis care produce gastro-enterită;

– Salmonella enteridis care produce toxiinfecţie alimentară;
– Campylobacter jejuni care produce infecţii gastro-intestinale;
– Lysteria moncytogenes care produce infecţii care afectează sistemul digestiv şi cel nervos.

Împotriva acestor infecţii bacteriene (şi nu numai) se iau câte 3-5 picături de ulei volatil de cimbru, de 3-4 ori pe zi, dizolvate într-o linguriţă de miere sau puse într-o lingură de apă. Se recomandă un tratament cu o durată de 7-12 zile.

Bacteriile nu pot dezvolta rezistenţă la uleiul de cimbru

S-a demonstrat că bacteriile nu pot dezvolta rezistenţă la uleiul de cimbru, aşa cum se întâmplă în cazul antibioticelor de sinteză, întrucât acest ulei are componente foarte multe şi variate, făcând imposibilă o adaptare a microorganismelor.

Potenţează activitatea unor antibiotice

O altă calitate a uleiului volatil de cimbru constă în faptul că potenţează activitatea unor antibiotice. Mai exact, un antibiotic administrat în paralel cu uleiul de cimbru este mult mai eficient decât luat singur.

Precauţii, contraindicaţii

Uleiul volatil de cimbru se obţine doar prin procedee industriale şi se găseşte gata preparat în magazinele şi în farmaciile naturiste. Uleiul nu se supradozează. Este contraindicat în sarcină, alăptare. Se va administra cu prudenţă, la început în doze, în cazurile de hipotensiune, colon iritabil, ulcer gastric şi gastrită hiper-acidă.