Ceapa face parte din familia plantelor aliacee, alaturi de arpagic, usturoi, ceapa verde si praz. Legumele aliacee sunt cultivate de veacuri incoace nu doar pentru aroma lor caracteristica puternica, ci si pentru proprietatile lor medicinale importante.
Exista mai multe soiuri de ceapa, printre care si ceapa rosie, galbena sau alba. Aromele variaza de la dulce si suculent pana la patrunzator, picant si iute, adeseori in functie de sezonul de cultivare si recoltare. La nivel mondial, recolta anuala de ceapa este estimata la o cantitate de 48 de miliarde de kilograme.
Ceapa reduce riscul de cancer, imbunatateste dispozitia si mentine sanatatea pielii si a parului. Este o leguma foarte bogata in nutrienti precum vitamine, minerale si antioxidanti si care are un continut mic de calorii. Printre antioxidantii continuti se numara si quercitina, substanta care anuleaza efectul radicalilor liberi.
Ceapa poate fi consumata fie sub forma de suc, fie ca atare, caz in care poate grabi si vindecarea bolilor respiratorii.
Dar stiai ca fiecare parte a acestei legume are propriile sale proprietati terapeutice
Primul strat – abunda in antioxidanti, substante cu efect antibacterian si fitonutrienti benefici.
Stratul al doilea – reprezinta o sursa importanta de vitamina C si B, cupru, mangan, fosfor, potasiu si fibre alimentare.
Stratul al treilea – contine compusii sulfurici care declanseaza reflexul lacrimal, dar care sunt si foarte eficienti in prevenirea bolii Parkinson si a bolilor cardiovasculare, a cancerului si a tulburarilor glicemice.
Iata principalele 5 proprietati medicinale ale cepei:
1. Combate inflamatia
Inflamatia cronica este fundatia multor boli si afectiuni din ziua de astazi. Printre cauzele acestei forme de inflamatie se numara mai ales: zaharul, faina rafinata, indulcitorii artificiali, alimentele procesate, grasimile trans, consumul redus de legume proaspete, produsele de igiena personala cu ingrediente toxice, poluarea din aer samd.
Multi specialisti sustin ca fitochimicalele din ceapa contracareaza factorul inflamator mai ales in boli precum artrita, astmul, si alte afectiuni respiratorii.
2. Reduce febra
Este o leguma foarte indicata pentru raceala si gripa din acest motiv. Dar pentru febra este mai eficienta atunci cand o aplici extern! Pune cate o jumatate de ceapa in fiecare soseta si dormi incaltat cu ele ca sa reduci febra pe timpul noptii.
3. Detoxifiaza organismul
Un studiu recent, publicat in celebrul jurnal medical Gastroenterologia si Hepatologia Clinica, a descoperit ca la combinarea cepei cu turmeric are loc o reactie chimica sinergica.
„La interval de trei luni, s-a observat o scadere a numarului de polipi la patru dintre cei cinci pacienti. Efectele adverse au fost minime (diaree usoara).”
Alte tipuri de cancer responsive la alicina si quercitina sunt: Cancerul endometrial; cancerul esofagian; cancerul renal; cancerul bucal; cancerul ovarian; cancerul pancreatic; cancerul prostatic; cancerul stomacal
4. Protejeaza inima
Ceapa contine antocianina, un antioxidant puternic ce reduce colesterolul LDL si, astfel, riscul bolilor cardiovasculare. Compusii sulfurici impiedica aglomerarea plateletelor si coagularea sangelui, coborand riscul de accident vascular cerebral si atac de cord.
5. Calmeaza arsurile pielii
Sulful si quercitina continute de ceapa calmeaza durerea si inflamatia si impiedica formarea basicilor. Ca sa calmezi arsurile, aplica pur si simplu pe rani o felie de ceapa proaspata taiata.
Alte sfaturi legate de modul de consum al cepei
Atunci cand cureti primele straturi ale bulbului, indeparteaza cat mai putin din foite, deoarece majoritatea antioxidantilor sunt continuti de straturile exterioare ale cepei.
In plus, taierea cepei activeaza proprietatile benefice ale legumei, dar acestea nu persista foarte mult timp, asa ca foloseste ceapa curatata cat mai repede posibil si depoziteaza restul la congelator intr-un recipient etans vidat sau partial vidat.