Kiwi este un fruct cu un continut scazut de calorii si bogat in nutrienti importanti – inclusiv vitaminele C, E si K, potasiu si folat. Acesta mai contine foarte multe fibre, un alt nutrient care contribuie la sanatatea noastra. Unele cercetari indica capacitatea fructului de a combate bolile de inima si diabetul.

Kiwi sunt fructe cu un puternic efect antioxidant, care stimuleaza imunitatea si ajuta la prevenirea bolilor respiratorii, precum astmul. In timp ce fibrele promoveaza digestia, luteina si zeaxantina imbunatatesc vederea.

Kiwi contine vitamina A, C, D, E, tiamina, riboflavina, niacina, B6, B9, B12, K, acid pantotenic, colina si mierale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu si proteine.

1. Imbunatateste functia pulmonara la persoanele cu astm
Continutul ridicat de vitamina C din kiwi te poate ajuta in tratarea astmului. Studiile au constatat ca aportul de kiwi are un efect protector asupra copiilor cu respiratie suieratoare si astm. Vitaminele C si E din kiwi pot avea si ele un efect complementar. Acesti 2 nutrienti imbunatatesc functionarea plamanilor la copii.

2. Promoveaza digestia
Fibrele continute de acest fruct trateaza problemele digestive.
Un alt factor important care contribuie aici este actinidina, o enzima care se gaseste in kiwi. Aceasta enzima ajuta, de asemenea, la digestie.

3. Anticancerigen
Studiile au aratat ca fructul kiwi are un potential promitator impotriva cancerului oral. Aceste fructe au redus daunele oxidative ale ADN-ului. Vitamina C din kiwi combate radicalii liberi. O crestere a radicalilor liberi poate mari riscul aparitiei cancerului.

4. Promoveaza sanatatea inimii
Kiwi este bogat in potasiu, un nutrient esential pentru sanatatea inimii. Studiile arata ca acest nutrient are efecte benefice pentru sanatatea inimii. Acest fruct mai ajuta si la scaderea nivelului tensiunii arteriale.

5. Diabetul
Conform cercetarilor, includerea fructelor de kiwi in dieta zilnica poate imbunatati raspunsul glicemic. Acesta are un continut ridicat de apa si foarte putini carbohidrati, iar abundenta de fibre ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange.

6. Combate inflamatia
Kiwi contine peptine despre care se stie ca sunt capabile sa combata inflamatia in organism, inclusiv in tesuturile colonice.

7. Pierderea in greutate
Fructele kiwi contin foarte putine calorii si grasimi si sunt foarte bogate in fibre, ajutandu-va sa pierdeti in greutate.

8. Vederea
Kiwi este bogat in vitamina C, un puternic antioxidant. Acesta mentine sanatatea celulelor si tesuturilor ochilor. Kiwi este o sursa mare de luteina si zeaxantina, doi antioxidanti puternici care stimuleaza sanatatea ochilor.

9. Sanatatea ficatului
Bolile hepatice nealcoolice se refera la o afectiune a ficatului cauzata de acumularea excesului de grasime in ficat, nefiind cauzata de aportul de alcool. Acest compus denumit pironchinolina chinona (PQQ), impiedica depunerea grasimilor in ficat.

10. Promoveaza somnul
Consumul de kiwi inainte de culcare poate imbunatati calitatea somnului. Studiile au aratat ca poate imbunatati timpul total de somn cu 13%, capacitatea de a dormi fara trezire cu 5%, iar calitatea somnului a crescut semnificativ cu 42%.

11. Piele sanatoasa
Vitamina C este esentiala pentru producerea de colagen. In plus, kiwi este plin cu antioxidanti, esentiali pentru mentinerea sanatatii pielii.