Dulceața de trandafiri este cea mai bună dulceață – un deliciu culinar! Se obține din Rosa Damascena, un trandafir cu un parfum inconfundabil, ce dă o aromă intensă preparatului și o culoare incredibilă.
Ingrediente:
– 300 gr. petale de trandafir,
– 700 gr. zahar,
– 1 litru apa,
– zeama de la 2 lamai mari.
Mod de preparare:
Se culeg florile parfumate si se spala sub un jet puternic de apa. Se scutura bine si apoi se lasa la scurs intr-o strecuratoare. Se aleg petalele.
Se freaca bine petalele intr-un castron, cu 2 linguri de zahar si zeama de la o lamaie. Continuam pana ce devin sticloase si incep sa lase zeama frumos colorata, cu miros de trandafiri, apoi le lasam in repaus 3-4 ore.
Pregatim siropul din zahar si apa, punandu-le pe foc intr-un vas incapator cu fund gros, antiaderent. Se fierbe siropul la foc mare, pana cand incepe sa faca balonase.
Apoi se reduce focul si se asteapta legarea siropului. Siropul este legat atunci cand o picatura din el este asezata pe o farfurie rece si ea sta precum o bobita, fara sa se imprastie pe farfurie.
Adaugam petalele de trandafiri impreuna cu sucul lasat.
Se adauga zeama de lămâie si adunam spuma care se formeaza. Se mai fierbe circa 25 – 30 de minute, amestecand pana ce siropul se leaga din nou suficient de bine.
O turnam fierbinte in borcanele sterilizate, infiletam bine capacele si le intoarcem cu fundul in sus sa se raceasca.
Savurați cu plăcere!