Ingrediente:

ingrediente pentru 1 borcan de 1,5 l:

800 g castraveti

2-3 frunze de coacaz negru

1-2 frunze de cires

2-3 catei de usturoi

1 umbrela de marar

1 tulpina si frunze de hrean

1 crenguta de tarhon

ardei iute (optional)

Pentru marinata (pentru 1 litru de apa):

2 linguri sare

1 lingura zahar

1 lingurita boabe de mustar

5-7 boabe de piper negru

3-5 boabe de ienibahar

3 frunze de dafin

Otet: pentru 1 borcan de 1,5 litri – 50 ml otet de masa 9% (50 ml otet = 3 linguri standard + 1 lingurita sau 1 lingurita acid acetic 70%)

Pentru 1 borcan de 3 litri – 100 ml otet 9%

Aveti nevoie de sare grosiera obisnuita.

Mod de preparare:

In primul rand, spalati cu atentie castravetii si taiati capetele de pe ambele parti.

Dupa aceea, se toarna castravetii cu apa rece curata si se lasa aproximativ 2 ore.

Scurgem apa si clatim din nou castravetii.

Iau borcane curate, nesterilizate (doar spalate bine cu bicarbonat de sodiu si uscate).

Volumul conservelor este de 1,5 litri.

Umpleti capacele cu apa clocotita si lasti 5 minute.

La fundul fiecarui borcan de cate un litru si jumatate am pus jumatate de frunza de hrean (impreuna cu betisoare de radacina), 2 frunze de coacaz negru, 1 umbrela de marar, 1-2 frunze de cirese, 1 crenguta de tarhon.

Taiati lung in bucati 1-2 catei de usturoi in fiecare borcan si asezati castravetii.

I-am pus strans, dar fara eforturi mari.

De obicei, un borcan de 1,5 litri va contine aproximativ 800 de grame de castraveti, dar totul depinde de cat de strans i-ati pus.

In procesul de umplere a borcanelor, puteti adauga mai multe frunze de coacaze, usturoi si ardei iute.

Daca castravetele nu se potriveste, poate fi taiat pentru a umple orice goluri din borcan.

Deasupra, inchideti borcanele cu o bucata de frunza de hrean pentru a proteja suprafata castravetilor de apa clocotita.

Cand toate borcanele sunt colectate, foarte atent si putin cate putin se toarna in varf cu apa clocotita.

Aceasta este apa curata obisnuita. Se acopera cu capace si se lasa sa se incalzeasca 15 minute.

Dupa 15 minute, scurgem aceasta apa, nu avem nevoie de ea.

Umpleti cu o noua portie de apa clocotita si pastrati-o inca 20-30 de minute, astfel incat castravetii si verdeata sa fie bine incalziti a doua oara.

Scurgem apa intr-un recipient de masurare.

Completez cu apa curata pana la valoarea de 2 litri.

In timp ce pregatim marinada, infasuram bine borcanele, astfel incat sa nu se raceasca.

Se toarna apa masurata pentru marinata intr-o cratita si pentru fiecare litru de apa se adauga doua linguri de sare si o lingura de zahar.

Pe langa zahar si sare, adaugati seminte de mustar, piper negru, ienibahar, seminte de marar, cuisoare, frunze de dafin, amestecati bine si aduceti la fierbere.

Gatiti marinata aproximativ 3 minute si asigurati-va ca sarea si zaharul sunt complet dizolvate.

Nu adaug otet direct in marinata, il voi turna direct in borcane inainte de rulare.

Marinada este gata, o turnam imediat in borcane, incercand sa introducem condimentele din marinata in fiecare borcan.

La final, adauga otet (in cazul meu, 50 ml pentru fiecare borcan de 1,5 litri).

Apoi adaugati marinada chiar pana in gat.

Si apoi o sigilam strans cu capace.

Intoarcem imediat cutiile cu susul in jos, verificam sa nu se scurga nimic nicaieri.

Si in aceasta pozitie, lasam conservele pana se racesc complet.

Dupa racirea completa, intoarcem cutiile si le transferam intr-un loc de depozitare.

Dupa o luna si jumatate, castravetii murati vor fi complet gata de mancare.

Se pastreaza bine pana la urmatoarea recoltare, chiar si la temperatura camerei.

Daca nu ati incercat sa gatiti castraveti murati astfel, va recomand!