Pastele reprezintă sărbătoarea Învierii Domnului, moment prețuit de toți crestinii. Data în care pică Paștele din 2021 este calculată după o formulă simplă, stabilită cu sute de ani în urmă.

Calculul datei de Paste

Data Pastilor este stabilita conform primului conciliu de la Niceea, cand s-a stabilit ca Pastele va pica intotdeauna in prima duminica dupa prima luna plina care cade sau dupa echinoctiul de primavara. Singura exceptie este aceea ca daca se suprapune Pastelor evreiesc, atunci Pastele va fi mutat in duminica urmatoare.

Va intrebati, poate, de ce exista diferente intre Pastele catolic si cel ortodox. Ei bine, asta se intampla pentru ca in bisericile ortodoxe echinoctiul de primavara este fixat in 21 martie, potrivit calendarului iulian), iar biserica catolica si cele protestante se ghideaza dupa calendarul gregorian, care presupune ca echinoctiul e sarbatorit pe 3 aprilie. Din aceasta cauza, data Pastilor in Biserica Ortodoxa nu poate niciodata mai devreme de 4 aprilie, iar in cazul bisericilor catolice nu poate fi mai devreme de 22 martie.

Când pică Paștele în 2021

Cat despre data Pastelui din 2021, pentru crestinii ortodocsi, aceasta este de 2 mai. In ceea ce-i priveste pe catolici si protestanti, acestia vor sarbatori Pastele in 2021 pe 4 aprilie.

“Evreii serbeaza Pastele traditional (Mielul pascal, trecerea prin Marea Rosie) desi inca din secolul IV au renuntat la 14 Nisan ca data a Pastelui pentru a nu coincide cu al crestinilor si cu Invierea lui Hristos. Celelate confesiuni crestine in serbeaza la o alta data din motive de calcul”, a precizat parintele Ionut Astefanoae, pentru adevarul, scrie redactia.ro