În toată lumea, acest fruct dulce, moale și cremos este renumit pentru aroma sa încântătoare și beneficiile remarcabile pentru sănătate. Bananele sunt printre fructele cele mai consumate din lume și sunt pline de substanțe nutritive esențiale care ajută la evitarea multor probleme fiziologice și psihologice. În timp ce majoritatea dintre noi ar putea mânca banane peste banane, v-ați gândit vreodată la posibilele efecte secundare pe care le-ar putea avea?

În ciuda numeroaselor beneficii pentru sănătate, există și anumite efecte secundare asociate consumului de banane despre care ar trebui să știți. Iată 14 dintre ele:

 Creșterea în greutate

Am fost de acord că bananele, în comparație cu punga de fursecuri sau chipsuri, au mai puține calorii, dar au încă suficiente calorii pentru a vă face să vă îngrășați. Asta dacă nu păstrați o limită.
O banană de dimensiuni medii conține 105 calorii. În comparație cu o portocală de dimensiuni medii (62), un castron de pepene verde tăiat cubulețe (45) sau o cană de struguri (62) este mult mai mare. Deci, dacă sunteți în căutarea unei gustări cu conținut scăzut de calorii pentru a vă răsfăța la fiecare câteva ore, este posibil ca bananele să nu fie cea mai bună alegere. În schimb, fructele și legumele cu conținut ridicat de apă, cum ar fi pepene verde, căpșuni, pepenele galben, piersici, castraveți, salată, dovlecei, varză etc., fac alegeri mai bune pentru gustări. Au mai puține calorii și un conținut ridicat de fibre pentru a vă menține plin pentru mult timp.

 Migrene

Dacă sunteți adesea tulburat de atacuri de migrene, vă recomandăm să evitați includerea bananelor în dieta zilnică. Tiramina, o substanță care se găsește în multe alimente, cum ar fi brânza, pește, carne și banane, este un factor declanșator al durerilor de cap de migrenă, relatează Centrul Medical al Universității din Maryland. Deoarece cojile de banane conțin de zece ori mai multă tiramină decât pulpa de banane, fiți foarte precaut cu privire la îndepărtarea bucăților de coajă din pulpă înainte de a le consuma.

 Hiperpotasemie

Hiperpotasemia este o afecțiune cauzată de excesul de potasiu din sânge și este identificată prin simptome precum pulsul inegal, greață și bătăi neregulate ale inimii care pot duce chiar la infarct. Conform Institutului Linus Pauling al Universității de Stat din Oregon, o doză de potasiu mai mare de 18 g poate provoca hiperkaliemie la adulți.

 Carii dentare

Fiind bogate în amidon, bananele pot provoca cariile dentare grave dacă nu mențineți o igienă dentară adecvată. Conform anumitor studii, bananele pot fi chiar mai dăunătoare sănătății voastre orale în comparație cu bomboanele de ciocolată, lemn dulce roșu și guma de mestecat. Amidonul se dizolvă încet în gură, în timp ce zaharurile se dizolvă rapid. Prin urmare, atunci când consumați alimente precum bananele, particulele lor se odihnesc între dinți timp de aproximativ două ore și atrag astfel mai multe bacterii, rezultând mai multe cavități.

 Somnolență

Te-ai gândit mereu că a-ți începe ziua cu o banană a fost o idee grozavă? Ceea ce probabil nu știai este că bananele te pot face să te simți somnolent, chiar dacă tocmai ai început ziua. Sunt bogate în triptofan, un aminoacid care vă poate reduce performanța mentală și timpul de reacție, în afară de a vă face să vă simțiți somnoros. Bananele conțin, de asemenea, doze mari de magneziu, un mineral care ajută la relaxarea musculară. Aceste proprietăți, totuși, le fac o gustare bună înainte de culcare.

 Daune nervoase

Deoarece bananele conțin vitamina B6 în cantități mari, consumul excesiv al acestora poate duce la deteriorarea nervilor. Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, consumul de peste 100 mg de vitamina B6 fără prescripție medicală poate duce la deteriorarea nervilor. Cu toate acestea, posibilitatea de afectare a nervilor prin consumul de banane pare rară.

 Alergie la ambrozie

Alergia la ambrozie este o afecțiune care face ca sistemul imunitar să reacționeze atunci când inhalați boabe de polen de ambrozie. O persoană care suferă de această alergie prezintă simptome cum ar fi buzele umflate, gâtul iritat, limba umflată etc. Persoanele care suferă deja de alergie la ambrozie pot prezenta simptome similare la consumul sau chiar la manipularea bananelor.

 Hipersensibilitate la pacienții alergici la latex

Conform unui studiu realizat de Annals of Allergy, Asthma și Immunology, acele persoane care sunt alergice la latex prezintă și hipersensibilitate la banane. Simptomele precum respirația șuierătoare, curgerea nasului, tusea, mâncărimea gâtului și ochii apoși sunt frecvente la această alergie.

 Probleme respiratorii

O altă problemă care este o ramură a alergiilor la ambrozie este inflamația. Poate constrânge căile respiratorii și poate provoca probleme respiratorii. Acest lucru poate duce la dificultăți severe de respirație sau de înghițire.

 Durerea abdominală

Dacă vă răsfățați cu banane care nu sunt suficient de coapte, puteți ajunge la o durere severă de stomac. De asemenea, este posibil să aveți și greață. Bananele necoapte conțin o cantitate mare de amidon rezistent, care durează mult timp pentru ca organismul să îl digere. De asemenea, puteți prezenta vărsături sau diaree.

 Constipație

Te miri? Da, și noi ne-am mirat când am aflat că bananele provoacă constipație! De-a lungul timpului, am știut că bananele ajută mișcările intestinului, dar magia constă în cât de coapte sunt bananele. Bananele necoapte sau verzi sunt bogate în amidon rezistent, ceea ce poate crește riscul de constipație. Acestea conțin chiar doze mari de acid tanic care are un efect inhibitor asupra tractului digestiv. Acidul tanic obstrucționează secreția lichidului gastro-intestinal și limitează motilitatea gastro-intestinală. O banană coaptă, pe de altă parte, poate ajuta la atenuarea constipației. Bananele au fost raportate ca alimente cauzatoare de constipație.

 Gaze

Consumul de banane poate provoca gaze. Acestea conțin fibre solubile și fructoză, ambele putând provoca gaze. Dacă vă creșteți brusc aportul de fibre sau îl consumați în cantități uriașe, este nevoie de mult efort pentru ca intestinul gros să descompună fibrele și astfel poate provoca gaze. În mod similar, în cazul fructozei, atunci când este administrată în cantități mari, corpului dumneavoastră îi este greu să o digere.

 Riscul de diabet de tip 2

Bananele se încadrează în categoria alimentelor glicemice „de nivel mediu”, ceea ce înseamnă că au capacitatea de a provoca o ușoară creștere a nivelului de zahăr din sânge. Deoarece consumul excesiv de alimente cu un indice glicemic ridicat vă poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, obezitate și boli cardiovasculare, ar trebui să vă reglați aportul de banane. Acest lucru este cu atât mai adevărat în cazul bananelor prea coapte, deoarece acestea au un indice glicemic mai mare în comparație cu bananele obișnuite. Ai grijă la câte mănânci într-o zi.

Prudență

Iată câteva avertismente și precauții cu privire la consumul de banane:
1.În cazul în care rinichii nu funcționează corect, mențineți aportul de banane la minimum. Prea mult potasiu în dietă poate pune multă tensiune pe rinichi pentru a elimina excesul din sânge. Acest lucru poate fi foarte periculos.

2.Dacă aveți crampe, urticarie, respirație șuierătoare și iritații la nivelul gâtului de fiecare dată când mâncați o banană, ați putea fi alergic fie la banane, fie la alte fructe care conțin aceeași proteină.