Bunicii noștrii nu aruncau niciodată apa în care au fiert cartofii. O puneau în sticlă și a doua zi o foloseau la supa de pui. Ba chiar o foloseau și la pâine.

Strecoară apa în care au fiert cartofii de bucățelele mici de pulpă și de coajă, ca să fie cât mai curată, și las-o să se răcească. Apoi pune-o într-un recipient de sticlă, obligatoriu.

Iată ce poți face cu această apă bogată în amidon, potasiu, vitamina B12 și electroliți. Are multe înrebuințări.

1. Tratarea racelii
Remediul bunicii pentru tuse si febra: toarna apa inca fierbinte intr-un pahar, adauga un sfert de ceapa taiata in cubulete si condimenteaza cu piper. Are aproximativ acelasi gust ca siropul de ceapa pentru raceala dar este mult mai eficient. Un astfel de medicament natural ajuta la combaterea febrei si a altor simptome ale racelii.

2. Eliminarea pietrelor la rinichi
Cei care au pietre la rinichi ar putea sa le elimini daca vor bea in mod regulat un pahar de apa calduta sau rece in care au fiert cartofii. Bautura are, de asemenea, un efect benefic asupra ficatului si stomacului.

3. Curăță tenul și îl face mai delicat
Apa în care au fiert cartofii se strecoară și se ține la frigider două ore. Apoi se spală tenul de mai multe ori pe zi, mai ales după machiaj. Amidonul combate efectele acide ale machiajului și face tenul mai catifelat.

4. Utilă pentru părul uscat și lipsit de viață
Dacă ai părul uscat și lipsit de viață sau strălucire, poți să te speli cu această apă pe cap. O folosești la clătire sau pe post de mască de păr. Ai nevoie de un recipient cu pulverizator. O împrăștii uniform pe tot părul și o lași să acționeze cel puțin 30 minute. Apoi te speli normal pe cap și, la clătire, mai folosești puțină apă de la cartofi.

5. Netezeste pielea
De asemenea, poti turna apa in care ai fiert cartofii in cada. Iti va hrani si netezi pielea. Apa de cartofi adaugata in cada cu apa ajuta la tratarea pielii aspre de pe coate si genunchi.

6. Face sosul mai gustos
Dacă pregătești carne cu sos sau un sos din roșii pentru friptură, pune apa în care au fiert cartofii, Amidonul leagă sosul și îl face mai bun.

7. Folosește-o pentru ciorbă sau supă
Dacă faci un piure și în același timp vrei să pregătești și o supă, folosește apa de la cartofi. Supa va fi mai legată și mai gustoasă.

8. Pâinea e mai gustoasă
Cine pregătește pâine de casă e bine să folosească apa de la cartofi. Va crește mai pufoasă și va avea un gust mai dulce și mai bun.

9. Nutrienți pentru plante
Udă plantele cu apa în care au fiert cartofii, dar numai dacă nu ai pus sare. Apa cu amidon și minerale este un îngrășământ bun.

10. Lustruiește argintăria
Pune tacâmurile sau bijuteriile din argint în apa călduță în care ai fiert cartofii. Se pare că amidonul dizolvă depunerile de pe obiectele din argint și acestea sunt mai ușor de curățat după câteva ore.

11. Curatarea cazii
Inmoaie un burete in apa in care ai fiert cartofii si sterge cada. Clateste-o apoi cu apa curata. Urmele de sapun si calcar vor disparea.

12. Înmoaie hrana uscată pentru câini și pisici
Datorită conținutului mare de potasiu și de vitamina B, apa în care au fiert cartofii este indicată și pentru animale, mai ales dacă nu suportă laptele. O poți folosi la prepararea hranei sau poți înmuia boabele uscate în lichidul acesta.