O supă sau o ciorbă caldă este o alegere nemaipomenită pentru un prânz delicios și sănătos.
Supa cu găluște poate fi făcută și în varianta de post, din legume. Trebuie să renunțați la oul din găluște, dar acestea vor ieși pufoase și aromate și fără ou.
Supa cu găluște de post se face simplu și rapid, și este extrem de gustoasă.
INGREDIENTE:
Pentru supă:
– 2 morcovi,
– 2 cepe,
– 1 păstârnac,
– 1 țelină,
– sare, piper și boia, după gust,
– 1 legătură pătrunjel.
Pentru găluște:
– 4 linguri de făină,
– 4 linguri de griș,
– 1 lingură amidon,
– 1 ceapă tocată mărunt.
MOD DE PREPARARE:
1. Taie mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina (pe ultimele 3 le poți da pe răzătoare chiar, dacă îți e mai ușor).
2. Asezonează cu sare, piper și boia, și lasă la călit într-o oală înaltă, până se înmoaie.
3. Adaugă peste acestea 2 litri de apă. Lasă la fiert 10-15 minute. Între timp, ocupă-te de găluște.
4. Combină făina cu grișul, amidonul și ceapa tocată mărunt de tot, cu puțină apă călduță, până obții o pastă omogenă.
5. De îndată ce s-a format pasta, formează găluștele cu lingura și pune-le imediat în oală, la fiert. Dacă nu faci asta și lași compoziția pentru găluște să stea, îți vor ieși tari!
6. Lasă-le 5-10 minute la fiert, apoi oprește focul.
7. Adaugă pătrunjelul tocat, pune capacul și lasă să mai stea 5 minute.
Spor la gătit și poftă bună!