Mărarul are proprietăți digestive, antispastice, antiinflamatorii și diuretice. Poate fi folosit ca un condiment sau sub formă de infuzie, suc, ceai, ulei, pulbere, tinctură.
Sub formă de infuzie, mărarul stimulează sistemul digestiv, semințele opresc sughițul, durerile de cap, tusea, stimulează lactația, ajută la eliminarea gazelor intestinale, la diminuarea crampelor și are acțiune de antiseptic intestinal. Se pare că are chiar și proprietăți afrodisiace.
Principalele beneficii pentru sănătate ale mărarului
1. Stimulează digestia.
Mărarul acționează foarte eficient stimulând toate funcțiile intestinale și are un puternic efect antispastic. Calmează durerile abdominale și limitează acumularea de gaze.
Uleiul esențial de mărar, adăugat în ceai combate gazele intestinale și balonarea. Este eficace împotriva durerilor menstruale, a colicilor și a problemelor hepatice.
2. Întărește oasele.
Semințele de mărar au cea mai mare concentrație de calciu din tot regnul vegetal. Calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei.
3. Combate depresia.
Mărarul este un puternic tonic fizic și psihic, combate depresia și readuce bucuria de a trăi.
4. Te scapă de kilogramele în plus.
Mărarul este folosit cu succes în regimurile pentru slăbit, deoarece are proprietatea de a aplatiza abdomenul. Proprietățile sale diuretice împiedica retenția de lichide din organism și acționează asupra depunerilor în zonele celulitei.
5. Stimulează activitatea rinichilor.
Patru linguri de suc proaspăt de mărar luate zilnic, timp de 2 săptămâni, ajută la prevenirea și combaterea calculilor, cistitelor și infecțiilor renale.
6. Sâni mai fermi.
Frunzele de mărar și semințele conțin mici cantități de estrogen – hormonul feminin responsabil de creșterea naturala a sânilor și de întreținerea supleței pielii.
7. Este de ajutor în tulburări menstruale.
Fitoestrogenii conținuți de mărar și flavonoidele, ajută la combaterea durerilor menstruale. Astfel, pentru a evita apariția durerilor, mănâncă frunze proaspete de mărar pe toată perioada menstruației.
Pe de altă parte, acest remediu stimulează secreția de lapte la femeile care tocmai au născut, încetinește ritmul de creștere a pilozității, fiind recomandat celor care suferă de hirsutism și tratează amenoreea (lipsa menstruației).
8. Împrospătează respirația.
Mestecă frunze și semințe de mărar dacă vrei o respirație proaspătă. Folosit în îngrijirea dentiției, această plantă curăță în profunzime dinții și gingiile, reușind să oprească proliferarea bacteriilor responsabile de infecțiile gingivale și de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentară, mestecarea frunzelor de mărar putând calma durerile.
9. Vitamina C conținuta de mărar are rol antioxidant și luptă împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii rapide a celulelor. De asemenea, scade riscul de arterioscleroză, cancer de colon și complicații ale diabetului (de pildă bolile de inimă).
10. Fibrele din mărar reduc colesterolul din sânge, iar potasiul normalizează presiunea sângelui.
11. Uleiul esențial de mărar poate opri sforăitul, fiind de ajuns să turnați câteva picături de ulei pe un prosop așezat pe pernă.