Micul dejun este adesea citat ca fiind cea mai importanta masa a zilei. Nu exista dovezi stiintifice pentru aceasta afirmatie, dar acesta nu este un motiv pentru a refuza mancarea dimineata.

Pentru multi oameni, un mic dejun delicios va va inveseli si va va trezi devreme, asa ca nu vor sari peste aceasta masa.

In plus, alimentele cele mai frecvent utilizate la micul dejun contin substante nutritive importante pentru o buna sanatate si bunastare. Iata cateva idei pentru un mic dejun delicios si sanatos pe care il puteti prepara rapid si usor.

Iaurt cu fructe de padure si nuci

Iaurtul este o sursa bogata de calciu, proteine si probiotice, in timp ce fructele de padure sunt bogate in fibre, minerale si antioxidanti. Prin urmare, combinatia acestor produse este o optiune excelenta pentru micul dejun: hranitoare, gustoasa, rapida si sanatoasa. Pentru masa de dimineata, cel mai bine este sa folositi iaurt grecesc cu continut scazut de grasimi: adaugati doar o mana de fructe de padure (zmeura, capsuni, afine etc.) si apoi amestecati. Pentru un mic dejun mai nutritiv, adaugati nuci sau seminte la iaurt.

Paine prajita  cu rosii si ricotta

Pentru sandvisuri proaspete si usoare pentru micul dejun, incercati toastul cu rosii si ricotta. Luati o paine (de preferinta cereale integrale), puneti peste ricotta si puneti deasupra cateva felii de rosii prajite sau crude, condimentati cu putina sare, piper si ierburi uscate.

Fructe cu unt de arahide

Daca va grabiti, faceti micul dejun cat mai simplu si rapid posibil – fructe cu unt de arahide. Doar feliati orice fruct sau fructe de padure (banane, mere, pere, capsuni) si intindeti-le cu unt de arahide. Acest mic dejun va va oferi un aport de proteine, grasimi sanatoase, fibre, vitamine si minerale .

Faina de ovaz cu fructe si nuci

Faina de ovaz este una dintre cele mai bune optiuni pentru micul dejun: este bogata in fibre, te mentine plin  mult timp si imbunatateste digestia. Din pacate, va dura putin mai mult timp pentru a-l pregati decat fructele cu paste. Pentru a mentine faina de ovaz cat mai sanatoasa posibil, este mai bine sa o gatiti in apa, lapte degresat sau lapte vegetal. Puteti adauga fructe de padure proaspete sau congelate, fructe tocate si nuci taiate in fulgi de ovaz pentru aroma si nutritie suplimentara.

Faina de ovaz neindulcita

Daca nu sunteti un mare fan al dulciurilor, incercati sa faceti terci sarat. Se fierb fulgii de ovaz cu sare si piper, apoi se adauga rosii, spanac, un ou si niste branza tare sau semidura rasa in terci.

Sandvisuri cu avocado si oua

Avocado este o sursa excelenta de grasimi sanatoase, fibre, potasiu, magneziu si vitamine A, B6 si C. Taiati sau zdrobiti pulpa unui avocado copt cu o furculita si asezati-o pe o felie de paine cu cereale integrale. Se condimenteaza cu sare, piper si cateva picaturi de suc de lamaie. Completati cu un ou fiert pentru a creste cantitatea de proteine.