Un singur pahar de suc de varză poate furniza cantități semnificative de vitamina A, C, E, K, U și B6, acid folic, mangan, fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, tiamină și glucozinați, substanțe care sunt vitale pentru menținerea echilibrului hormonal, dezvoltarea sistemului osos, scăderea tensiunii arteriale și reglarea ritmului cardiac.

De asemenea, sucul de varză este bogat în antioxidanți, în special sulforafan, care cresc capacitatea organismului de a lupta cu bacteria care cauzează ulcer, Helicobacter pylori, cu toxinele și alte substanțe chimice, cum ar fi estrogenul sintetic.

Rețetă Suc de varză:
Pentru a obține un suc de varză cu gust plăcut, este indicat să folosești și alte legume, cum ar fi țelina sau morcovii, sau mere. Varza are un gust ușor amărui, așa că astfel de legume pot îndulci puțin sucul.

Ingrediente:
o jumătate de varză medie;
2 morcovi (opțional);
60 ml de apă plată.

Mod de preparare:
Se curăță varza de foile exterioare, se spală bine și se toacă, iar morcovul se decojește și se taie în bucăți. Cele două legume se pun în storcător, iar spre final se adaugă și puțină apă.

Pentru ameliorarea durerilor de stomac și a ulcerului, se recomandă consumul unui pahar cu suc de varză înaintea oricărei mese principale.

Sub nicio formă, nu adăugati zahăr în suc, pentru că îi va compromite valoarea nutrițională, și nu îl țineti la frigider, ci beti-l imediat după preparare, proaspăt, pentru a beneficia la maximum de proprietățile sale nutritive!

Beneficiile sucului de varză:
1. Îmbunătățește imunitatea
Prezența vitaminei C, a antioxidanților și a altor minerale din acest suc, îl face excelent pentru întărirea sistemului imunitar, ajutându-l să facă față atacului radicalilor liberi responsabili de oxidarea celulară.

2. Reduce nivelul de colesterol
Numeroase studii au constatat că sucul de varză băut regulat poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL, care este forma “rea” a grăsimilor care poate duce la probleme cardiace. Prin echilibrarea nivelului colesterolului, acest suc poate ajuta la scăderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății.

3. Tratamentul tulburărilor de stomac
Sucul de varză echilibrează nivelul de aciditate din stomac și reduce prezența ulcerelor de stomac. Datorită prezenței enzimelor naturale, mucoasa care învelește stomacul va fi îmbunătățită. 4 – 6 căni de suc de varză pe zi poate elimina ulcerele de stomac în mai puțin de 2 săptămâni. De asemenea, un pahar sau două cu suc de varză te scapă de constipație și îmbunătățește tranzitul intestinal.

4. Îmbunătățește funcția creierului
Cercetările au asociat unele dintre ingredientele active din sucul de varză cu îmbunătățirea funcției creierului. Acesta scade riscul de a dezvolta boala Alzheimer și a altor tulburări neurodegenerative.

5. Echilibrează nivelul de hormoni
Există o cantitate semnificativă de iod găsită în varză, ceea ce înseamnă că acest suc poate ajuta la reglarea monitorizării glandei tiroide și a producerii de hormoni. Acesta este un mineral esențial, în care mulți oameni sunt deficienți.

6. Anticancerigen
Fitochimicalele, vitaminele, mineralele și antioxidanții din sucul de varză pot reduce riscul de cancer de stomac, de colon, de sân, de prostată și de plămâni.

7. Reduce tensiunea arterială 
Sucul de varză oferă o doză sănătoasă de potasiu, ceea ce înseamnă o tensiune arterială mai mică datorită funcției vasodilatatoare. Acest lucru poate scădea tensiunea în vasele de sânge și artere, reducând astfel riscul de ateroscleroză, infarct miocardic, accident vascular cerebral și, îmbunătățind, în același timp, musculatura și funcția sistemului nervos.

8. Detoxifică corpul
Considerat un suc diuretic, oamenii folosesc sucul de varză pentru a scăpa de toxinele din organism. Glucozinolatii care se găsesc în sucul de varză ajută la eliminarea multor toxine și a hormonilor inutili. De asemenea, ajută la detoxifierea ficatului și a rinichilor.

9. Pierdere în greutate
Sucul de varză este extrem de scăzut în calorii, având numai 18 calorii/pahar. Cu toate acestea, sucul de varză este destul de nutritiv și poate ajuta organismul să simtă sațietate. Astfel, scade pofta de gustări între mese.

10. Îngrijirea pielii
Sucul de varză este încărcat cu antioxidanti, inclusiv vitamina C și E, toate ajutând la îmbunătățirea sănătății și aspectului pielii. Poate elimina radicalii liberi de pe suprafața pielii și reduce semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și petele, dând pielii dumneavoastre o stralucire sănătoasă.

Masca de față cu suc de varză 
Această mască de față vă ajută la îngrijirea pielii. Pentru a pregăti masca, trebuie să luați 3 linguri de varză tocată și să-i stoarceți sucul. Adăugați în cantități egale (1 linguriță fiecare) miere și drojdie. Amestecați. Adăugați și 2 linguri de suc de mere. Aplicați pe față și gât timp de 15 minute.

Contraindicații suc de varză crudă
Chiar dacă sucul de varză prezintă numeroase efecte benefice, există și posibile reacții adverse, în special în cazul anumitor categorii de persoane. De exemplu, pacienții cu boli tiroidiene trebuie să evite sucul de varză crudă, pentru că acesta poate reduce nivelul de iod din organism, înrăutățind simptomele.

De asemenea, sucul de varză conține rafinoză, un carbohidrat complex, și sulf, substanțe care pot favoriza apariția balonării, a crampelor abdominale și a gazelor intestinale. De aceea este indicat consumul moderat de suc de varză și diluarea acestuia cu apă (la patru părți de suc de varză se adaugă două părți de apă).