Avand picioarele si gleznele umflate poate deveni rapid foarte incomod si dureros. Aceasta umflare se numeste edem si, datorita acumularii de lichide la nivelul membrelor inferioare, poate fi cauza unei boli in unele cazuri.

Foarte frecventa, umflarea picioarelor poate fi insotita de alte simptome precum furnicaturi, aparitia unor mici capilare, vene varicoase, disconfort la picioare sau chiar roseata. Desi acest semn este de obicei usor, uneori poate fi cauzat de o afectiune specifica.

Daca nu suferiti de o problema de sanatate responsabila de aceasta umflare, puteti opta pentru remedii naturale ca sa atenuati acest inconvenient.

1. Baia de menta

Pentru a calma umflarea picioarelor si gleznelor, puteti pregati o baie de menta.

Ingrediente:
– ¼ cana frunze de menta,
– 4 cani de apa

Preparare:
Puneti frunzele de menta intr-o cratita care contine 4 cani de apa. Aduceti la fierbere, apoi opriti focul si lasati-o sa se infuzeze timp de 10 minute. Se lasa sa se raceasca si se toarna preparatul intr-un lighean. Inmoaie-ti picioarele in el timp de 25 de minute.

2. Apa tonica

Apa tonica este un remediu eficient pentru retinerea apei. Intr-un lighean turnati apa tonica la temperatura camerei, apoi inmuiati-va picioarele in aceasta timp de aproximativ 30 de minute pentru a reduce inflamatia.

3. Baia cu apa sarata

Puteti folosi sare de mare sau sare Epsom pentru a reduce edemul. Intr-un lighean umplut cu apa, adaugati o mana de sare si amestecati. Inmuiati-va picioarele timp de 20 de minute pentru a va relaxa muschii si pentru a reduce umflarea.

4. Aport mai mare de magneziu

Deficitul de magneziu poate provoca acumularea de lichid in tesuturile corpului. Pentru a reduce edemul, verificati daca aveti deficienta de magneziu si consumati alimente bogate in magneziu, precum: spanacul, ciocolata neagra, legumele verzi, nucile si fructele uscate.

Cauze ale picioarelor umflate

– Retentia de apa

Prima cauza pe care o suspectam atunci cand exista umflarea picioarelor este retinerea apei. Acest lucru se datoreaza faptului ca o circulatie slaba a sangelui poate provoca acumularea de sange in venele membrelor inferioare.

Venele se dilata si devin poroase. Astfel, apa circulanta ajunge sa patrunda in celulele care umplu si umfla tesuturile. In general, femeile insarcinate sunt cele mai afectate de aceasta problema, mai ales in ultimele luni de sarcina.

Uterul, care exercita presiune asupra vaselor de sange din abdomen, poate interfera cu fluxul sanguin si poate provoca umflaturi la nivelul extremitatilor inferioare.

– Diabetul

Diabetul este o boala caracterizata prin hiperglicemie cronica. Aceasta crestere a zaharului din sange poate restrange vasele de sange si poate afecta fluxul de sange catre membrele inferioare. Astfel, persoanele cu diabet pot suferi de dureri sau umflaturi la picioare si/sau glezne.

– O dieta bogata in sare

Consumul de mancare congelata, alimente procesate si alimente bogate in sare poate provoca retentie de lichide si aparitia edemului.

– Tulburari premenstruale

Pe masura ce perioada se apropie, unele femei experimenteaza retentie de lichide. Acest simptom este cauzat de un dezechilibru estrogen-progesteron care determina stagnarea apei in organism. Astfel, femeile se pot ingrasa si se pot simti umflate.

– Insuficienta renala

Aceasta umflare a picioarelor si gleznelor poate indica o afectiune precum insuficienta renala, mai ales atunci cand rinichiul nu este capabil sa indeparteze in mod corespunzator fluidele din corp.

– Caldura

In unele cazuri, umflarea membrelor inferioare apare vara si cand este deosebit de cald.

– Purtarea de incaltaminte nepotrivita

Incaltamintea prea stramta poate determina dilatarea vaselor de sange si umflarea picioarelor.

Potrivit dr. Handschuh, medic generalist, este esential sa va consultati medicul “daca umflarea afecteaza doar un picior, provoaca umflarea gambei si apare dupa o perioada de imobilizare prelungita”. Poate fi un simptom al flebitei, o boala tacuta potential fatala .