Pentru a lupta impotriva racelii, relaxati-va inainte de a dormi sau inlocuiti zaharul intr-o reteta, mierea are multe virtuti utile pe care ar trebui sa le cunoasteti. Consumat si folosit in farmacopeea naturala inca din zorii timpurilor, este un aliat de sanatate de neegalat, cu multiple proprietati terapeutice.
1.Intareste sistemul imunitar
Un ingredient emblematic in remediile bunicii, mierea este adesea considerata un supliment util pentru intarirea sistemului imunitar.
2. Creste energia sportivilor
Datorita continutului de fructoza si glucoza, mierea este una dintre substantele asimilate rapid de organism. Drept urmare, contributiile sale energetice se pot dovedi utile pentru cei care fac sport in mod regulat.
3.Ajuta la combaterea tulburarilor respiratorii
Deosebit de utile in cazurile de bronsita cronica, se spune ca mieriile de salvie si sarate au proprietati expectorante considerabile. Proprietatile antiseptice si antiinflamatorii ale mierii in general pot ajuta si la calmarea tractului respirator. In plus, asocierea sa cu usturoiul reprezinta un ritual formidabil.
4.Ajuta la combaterea oboselii
Bogata in minerale, mierea este un aliat care nu trebuie neglijat in caz de slabire sau demineralizare, mai ales in perioada de convalescenta. Se spune ca mierea de castan este deosebit de fortifianta, in timp ce cea de erica ajuta la fixarea fierului.
Cand gatul incepe sa doara , acest ingredient poate fi de mare beneficiu. Potrivit specialistilor, mierea de eucalipt, cimbru sunt recomandate pentru laringita si bronsita, in timp ce mierea de tei, lavanda, eucalipt si hrisca atenueaza tusea.
Amintiti-va, totusi, ca mierea trebuie evitata pentru copiii sub un an.
6.Amelioreaza tulburarile digestive
In caz de gastrita sau ulcer, mierea ar fi considerata un bun pansament digestiv. In special mierea de coriandru ar reduce balonarea si gazele stimuland in acelasi timp digestia. Un studiu in vivo evidentiaza, de asemenea, efectele protectoare ale mierii in tulburarile gastrice, dar mai sunt necesare cercetari pentru a valida efectul si dozele necesare pentru oameni.
7.Stimuleaza vindecarea ranilor
In timp ce mierea aduce o multitudine de beneficii orale, aplicarea ei topica nu trebuie trecuta cu vederea. Folosita de cativa ani pentru proprietatile sale antibacteriene si curative, aceasta substanta are multe beneficii pentru a remedia taieturile, abraziunile, arsurile de gradul I si II si pielea crapata. Mierea de cimbru in special ar fi favorizata pentru beneficiile sale antifungice si bactericide. Aplicat ca pansament pe o rana curatata anterior, ar preveni infectarea acesteia din urma si ar favoriza procesul de vindecare.
8.Favorizeaza relaxarea
Potrivit nutritionistului dr. Nina Cohen-Koubi, mierea de salcam are proprietati relaxante care pot ajuta la combaterea problemelor de somn. Sfatul lui: o lingurita de miere cu lapte fierbinte sau un ceai de plante cu miere inainte de culcare. Exista, de asemenea, cateva alimente care pot favoriza somnul.