Plăcinta cu griș – rețetă de post – este deliciul pe care vi-l propun în această perioadă. Se face foarte ușor, fără ouă, lapte sau iaurt, dar este la fel de gustoasă și aromată!
Ingrediente (tava de 23×25 cm)
Pentru aluat:
– 350 g faina,
– 150 ml apa minerala,
– 70 ml ulei,
– 1 lingurita otet,
– 1/2 lingurita sare.
Pentru umplutura:
– 1 litru apa minerala,
– 300g zahar,
– 120g gris,
– 50 g amidon,
– 3 lingurite zahar vanilat,
– 1 praf sare,
– 50 ml ulei.
Pentru finisat:
– zahar pudra vanilat,
– 1 lingurita scortisoara.
Pregatiti umplutura:
Intr-o cratita turnati apa minerala, adaugati zaharul si amestecati totul bine pana ce zaharul este topit. Aduceti apa la punctul de fierbere si adaugati treptat grisul amestecat cu amidonul.
Amestecati incontinuu cu telul ca sa nu se faca cocoloase. Cand amestecul s-a ingrosat, adaugati zaharul vanilat, sarea si uleiul. Amestecati din nou foarte bine si dati deoparte, lasati sa se raceasca complet.
Pregatiti aluatul:
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Intr-un bol incapator puneti faina cernuta, faceti o gropita in mijlocul ei si turnati apa minerala, uleiul de floarea soarelui, otetul si sarea.
Amestecati ingredientele lichide in mijloc, dupa care incepeti si incorporati faina incet, pana ce obtineti un aluat compact.
Framantati aluatul 2-3 minute, inveliti-l intr-o folie alimentara si lasati-l sa se odihneasca pentru 20 de minute.
Desfaceti aluatul din folia alimentara, impartiti-l in doua parti egale. Veti observa ca aluatul a devenit destul de elastic si fin la atingere, veti putea sa il intindeti destul de usor.
Luati o prima bucata de aluat, imparte-o in 5 parti si cu ajutorul unui sucitor incepeti si intindeti foi cat mai subtiri, de dimensiunea tavii. Foile de aluat se ung cu ulei.
Asezati cele 5 foi in tava, lasand borduri pe margini. Pe deasupra turnati toata cantitatea de crema de gris racita. Nivelati bine cu o spatula.
Luati cea de-a doua bucata de aluat, imparte-o in 5 parti si cu ajutorul unui sucitor incepeti si intindeti foi cat mai subtiri, de dimensiunea tavii. Asezati-le pe deasupra, lipind usor marginile de bordura de jos. La sfarsit intepati din loc in loc placinta cu o furculita.
Dati placinta la cuptorul incins pentru 30-40 de minte,pana ce este rumena pe deasupra. Scoateti placinta din cuptor si lasati-o sa se racoreasca la temperatura camerei acoperita cu un prosop.
Cand este complet racita o puteti taia patrate. Pudrati cu zahar pudra vanilat si scortisoara.
Savurați-i aroma și gustul! Poftă bună!