Varuirea pomilor fructiferi este o practica agricola folosita pentru a proteja trunchiul si ramurile copacilor de factorii externi precum soarele puternic, ploaia si temperaturile extreme. De asemenea, varul poate fi folosit pentru a preveni aparitia bolilor si a daunatorilor.

Iata cum sa prepari solutia de var pentru varuirea pomilor fructiferi:

1. Ai nevoie de varul nestins (varul gras) si de apa. Pentru a prepara solutia, trebuie sa amesteci 3 – 4 kg de var cu 10 litri de apa intr-un recipient mare. Asigura-te ca varul este bine amestecat cu apa si nu mai exista cocoloase.

2. Dupa ce ai amestecat bine solutia, las-o sa se aseze timp de cateva ore sau pana a doua zi. Astfel, ceea ce se cheama varul se va depune pe fundul recipientului iar deasupra se va forma o solutie alba, clara si limpede.

3. Cu ajutorul unei site sau a unei strecuratoare, separa solutia de varul sedimentat.

Acum ai solutia gata pentru varuirea pomilor fructiferi.

Pentru a aplica varul, urmeaza acesti pasi:

– Asigura-te ca trunchiul si ramurile pomilor sunt curate si uscate. Scoate toti muschii, lichenii sau alte depuneri nedorite de pe suprafata pomilor.

– Protejeaza solul de langa pom cu folie de plastic sau cu alte materiale pentru a evita ca solutia de var sa ajunga pe el.

– Cu o pensula sau cu o rola, aplica solutia de var pe trunchiul si pe ramurile principale ale copacului. Asigura-te ca acoperi toata suprafata pana la jonctiunea dintre trunchi si radacini.

– Aplica un singur strat de var. Dupa ce se usuca, poti aplica al doilea strat in locurile unde consideri ca este necesar.

– Evita sa aplici varul pe mugurii si frunzele copacului.

In general, varuirea se face in martie – aprilie. Este important sa nu aplici varul atunci cand exista riscul de inghet, deoarece acest lucru poate provoca daune suplimentare la pomii fructiferi.