Nu numai alegerea alimentelor nesanatoase, dar si varsta contribuie la marirea nivelului de colesterol. Trebuie sa stiti ca nu tot colesterolul deterioreaza sanatatea. Dar lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) sunt cele daunatoare, care in timp se lipesc de peretii arteriali.

Pe de alta parte, lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sunt sigure pentru sanatate si contribuie la eliminarea excesului de colesterol din organism.
Cu ajutorul modificarilor dietetice si a stilului de viata, puteti depasi problema intr-un timp scurt.

Limitati consumul grasimilor trans

Grasimile trans sau hidrogenate sunt folosite la prepararea alimentelor din comert pentru a le mentine pospetimea mai mult timp. Aceste grasimi cresc colesterolul LDL. Foarte multe alimente din supermarket contin grasimi hidrogenate: biscuiti, prajituri, produse de la patiserie, margarina etc.

Optati pentru alimente bogate in steroli si stanoli

Sterolii si starolii sunt substante asemanatoare colesterolului, care se gasesc pe scara larga in plante. Aceasta varietate de colesterol promoveaza sanatatea inimii. Sterolii si stanolii sunt absorbiti in intestin ca si colesterol real.

De aceea, corpul dumneavoastra are nevoie de colesterol suplimentar pentru a produce cantitatea necesara de bila, care scade nivelul colesterolului din sange. In plus, stanolii si sterolii nu afecteaza colesterolul HDL si ajuta la scaderea nivelului de LDL in cel mai scurt timp.

Reduceti consumul de zahar

Alimentele grase sunt responsabile pentru cresterea nivelului de colesterol LDL si a tulburarilor cardiace. In majoritatea cazurilor, aportul ridicat de zahar creste colesterolul in organism. Trigliceridele sunt un tip de grasime care, combinate cu un nivel scazut al colesterolului HDL, contribuie la numeroase boli de inima.

Consumati grasimi nesaturate

Grasimile polinesaturate si mononesaturate atenueaza colesterolul din sange. Puteti consuma alimente bogate in omega-3. Aeasta este, de asemenea, o modalitate excelenta de a reduce inflamatia arterelor si coagularea sangelui care, in cele din urma, diminueaza simptomele asociate bolilor de inima. Omega-3 se gaseste in peste, avocado, nuci etc.

Consumati fibre solubile

Aceste fibre furnizate din plante nu contin colesterol si nici calorii. Cand consumi fibre solubile, acestea se transforma intr-o substanta asemanatoare gelului si acopera peretii intestinali. In acest fel, peretii intestinali impiedica absorbtia colesterolului si a grasimilor. Ar trebui sa consumati portii adecvate de ovaz, orz, mere, fructe de padure si banane.

Evitati alimentele cu un continut ridicat de colesterol

Sursele alimentare precum ouale, creveti, carnea rosie, lactatele contin cantitati mari de grasimi saturate.

Limitati consumul de alcool

Consumul excesiv de alcool contribuie la ridicarea nivelului de colesterol LDL. Bauturile alcoolice dauneaza in mai multe feluri sanatatii dumneavoastra. Asadar, trebuie sa optati pentru abordarea moderata si sa nu consumati mai mult de 24 de grame de alcool.

Sport

Sportul este o solutie eficienta pentru scaderea colesterolului LDL. Ofera o multime de beneficii pentru sanatate, inclusiv o inima sanatoasa.

Renunta la fumat

Fumatul poate provoca boli cronice si mai multe afectiuni cardiovasculare.

Evitati stresul

Expertii in domeniul sanatatii au aratat ca stresul promoveaza productia de colesterol in ficat pentru a sintetiza cortizolul – un hormon de stres.

Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.