Vinerea Mare (Vinerea Paştilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor) este zi de mare doliu a întregii creștinătăți pentru că în această zi Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce. În seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului.

Aceasta vine cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Mulți le respectă cu speranța că vor fi feriți de necazuri și că vor avea parte de noroc și daruri în restul anului.

În Vinerea Mare se scoate Sfântul Epitaf din Altar (care simbolizează mormântul Mântuitorului) şi se aşază pe o masă în mijlocul bisericii, lângă crucea care se scoate cu o seară înainte.

Încă de dimineaţă, credincioşii vin la biserică cu flori pentru Iisus şi pentru a trece de trei ori pe sub masa cu Sfântul Epitaf, gest ce semnifică patimile Mântuitorului atunci când şi-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire. Fiecare creştin, înainte de a trece pe sub masă, aşează florile pe Epitaf.

Ce este bine să faci în Vinerea Mare

Se spune ca pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i doare capul, mijlocul si salele in cursul anului, iar daca isi sterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

De Vinerea Mare, este bine să ții post negru, ceea ce înseamnă că toată ziua nu se bea decât apă, pentru spor și sănătate. Acestei zile i se spune și Vinerea Seacă, pentru că bătrânele posteau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafură de la biserică.

După cântarea Prohodului Domnului se înconjoară de trei ori biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf, care apoi este așezat pe masa din mijlocul bisericii.

La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumânări și-și jelesc morții. La sfârșitul slujbei, era obiceiul ca preotul să împartă florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac.

Lumea, în trecut, pleca acasă cu lumânările aprinse pe drum, ca să afle și morții de venirea zilelor mari. Ocoleau casa de trei ori și intrând, se închinau, făceau câte o cruce cu lumânarea aprinsă între cei patru pereți sau doar la grinda de la intrare și păstrau lumânarea pentru vremuri de primejdie.

În popor se crede că dacă ploua în Vinerea Mare anul va fi manos, iar daca nu, nu va fi roditor.

Unii cred că, daca se scufunda în apa rece de trei ori în acesta zi vor fi sănătoși tot anul. Cei mai mulţi se îmbăiază în această zi pentru a nu se prinde de ei, în decursul anului, bube, friguri sau alte boli.

Femeile afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile și dihaniile să nu se apropie de casă și de pomi.

Ce nu ai voie să faci în Vinerea Mare

În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare, pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte. Supersițiile spun că orice treabă vei face nu va ieși bine și vei avea parte de un an lipsit de oportunități.

Femeile nu fac borș în aceasta zi, să nu se scalde Necuratul în el; nu coc pâine sau altceva, să nu ardă mâinile Maicii Domnului; nu cos, ca să nu orbească; nu țes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

De asemenea, se spune că nu este bine să vopsești ouăle în Vinerea Mare. Dacă n-ai făcut acest lucru în Joia Mare, mai poți vopsi ouăle doar sâmbătă.

Pe de altă parte, nu este permisă sacrificarea animalelor sau păsărilor în această zi.

În Vinerea Mare nu ai voie să mănânci urzici, pentru că Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante. De asemenea, nu este bine să consumi oțet, pentru ca buzele lui Iisus au fost udate cu oțet atunci când a cerut apă.

În această zi nu se merge la frizer. Cei mai superstiţioşi evită să se tundă în Vinerea Mare, deoarece se spune că le va muri cineva din familie. Cu toate acestea, există anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred că vor fi feriţi de anumite afecţiuni şi boli dacă merg la frizer.

Conform tradiției, cei care respectă aceste interdicții vor fi ocoliți de primejdii și boli.