De obicei, tescovina este folosită pentru prepararea ţuicii, este dată ca hrană la animale sau, pur şi simplu, aruncată. Însă puţini ştiu că tescovina este, de fapt, esenţa binefăcătoare din struguri, cea care transformă strugurii roşii şi negri în medica­mente naturale.

Explica­ţia este foarte simplă: coaja, pulpa şi sâmburii strugurilor de culoare în­chisă au cel mai ridicat conţinut de resveratrol. Doar 10% din resveratrol trece în vinul roşu, 90% rămâne în tescovină.

Resveratrolul este, potrivit specialiştilor, cel mai puternic antioxidant, considerat mai puternic de 4-5 ori decât betacarotenul, de 50 de ori decât Vitamina E şi de 20 de ori decât Vitamina C. Are un puternic efect antiinflamator şi antibacterian.

În popor i se mai spu­ne «boască» sau «boş­tină», iar denumirea de «tesco­vină» provine de la tradiţionalul teasc, acea presă manuală, pe care o mai întâlnim şi azi în gospodăriile ţărăneşti.

Consumată sub formă de pulbere, câte o lingu­riţă, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă, prin simplă înghiţire, tescovina menţine tinereţea inimii şi a vaselor de sânge, previne hipertensiunea şi tensiunea arterială oscilantă, pre­întâmpină apariţia osteoporozei, ameliorează simptomele gutei şi artritei, re­glează tranzitul intestinal.

Tescovina poate fi şi o nepreţuită sursă de frumu­seţe, un adevărat elixir pentru tenul uscat şi ridat, care şi-a pierdut luminozitatea.

Industria cosmetică a profitat din plin de calităţile terapeutice ale strugurilor roşii, care, alături de afine, constituie prin­ci­pala sursă de extragere a moleculei anti-îm­bătrânire.

Simplu de pre­parat, ieftine şi poate mai eficiente decât alte proceduri cosmetice, măştile pe bază de tes­covină sunt la îndemâna oricui.

Masca din tescovină și castravete – remediul care îndepărtează petele de pe faţă şi aduce strălucire tenului.

Se amestecă 30 gr. de tescovină proaspătă şi foarte fin măcinată cu suc de castravete, până se obţine o pastă moale, care se aplică pe faţă şi gât, evitând zona ochilor. Se lasă să acţioneze timp de 20 de minute, apoi se îndepărtează cu apă călduţă.

Masca din tes­co­vină şi argilă – remediul cu proprietăţi de­toxifiante, cal­mante şi nutritive.

Se pre­pa­ră simplu. Tescovina foar­te fin măcinată, împre­ună cu o cantitate egală de argilă, se amestecă cu apă călduţă până la obţinerea unei paste, care se poate întinde uşor pe faţă. Se poate adăuga şi pu­ţină mie­re. Se aplică seara, pe tenul curat, se ţine 30 minute, după care se spală.

Masca din tescovină şi miere – remediul care redă culoarea tenului depigmentat, închide porii inestetici şi previne apariţia ridurilor.

Se amestecă 1 linguriţă de pulbere de tescovină cu o cantitate egală de miere de albine. Pasta astfel obţinută se aplică pe tenul curat, se ţine timp de 10 minute, după care se îndepărtează cu ceai de muşeţel călduţ.