Cercetătorii susțin că există peste 200 de specii de plante care au proprietăți hipoglicemiante. Printre acestea se află și unele alimente comune, precum dovleacul, ceapa, legumele crucifere, verdețurile, scorțișoara, semințele de schinduf, afinele sau castravetele amar.

Țelina este de asemenea unul din ele. Această rădăcinoasă conține nutrienți care pot ține departe diabetul și hipertensiunea arterială, ajutându-i totodată pe cei care suferă deja de aceste boli.

Consumul alimentelor bogate în antioxidanți de tipul flavonoidelor și antocianilor este extrem de important pentru a ne proteja de diabet. Un studiu amplu realizat pe oameni la Universitatea din Anglia de Est – Școala de Medicină Norwich – a arătat că unele alimente conțin compuși antioxidanți puternici care pot reduce riscul de diabet.

Cercetătorii s-au axat pe flavoni, o subgrupă de flavonoide regăsite în țelină, pătrunjel și cimbru, și pe antociani – regăsiți în fructele de pădure, strugurii roșii, vinul roșu și alte fructe și legume de culoare roșie sau albastră. Au asociat aportul acestor flavonoide cu o rezistență mai mică la insulină și o mai bună reglare a glucozei din sânge.

Prin faptul că previne creșterea nivelului de zahăr din sânge, țelina protejează pancreasul. Ajută totodată la controlul tensiunii arteriale și a nivelului de grăsimi din sânge. De aceea consumul de țelină este important pentru persoanele cu risc de boli cardiovasculare sau probleme osoase sau articulare.

În rădăcina de țelină se găsesc vitamine din grupul B, vitamina C, vitamina K, fibre și minerale importante, precum fosfor, calciu, fier, cupru și mangan. Acestea contribuie la menținerea sănătății oaselor.

Vitamina K din țelină îmbunătățește metabolismul glucozei și ajută la combaterea inflamațiilor, reducând astfel sensibilitatea la insulină. Un studiu apărut în Jurnalul Diabetes Care a arătat că femeile și bărbații care au niveluri mari de vitamina K în corp au un risc mai mic de diabet de tip 2.

Un studiu recent publicat în Jurnalul American de Boli Infecțioase a arătat că bacteria Helicobacter pylori crește riscul diabetului de tip 2 de 3 ori. Cercetătorii susțin că țelina poate bloca creșterea acestei bacterii. În medicina chineză, țelina este recomandată pentru prevenirea sau tratarea diabetului.

Fibrele solubile și insolubile pe care le conține țelina susțin buna funcționare a digestiei. Fibrele solubile hrănesc bacteriile bune din intestin și previn creșterea zahărului din sânge și a colesterolului. Pe de altă parte, fibrele insolubile facilitează eliminarea scaunului.

Consumul de țelină este util și în anemie, datorită conținutului de fier. Acest oligoelement este important și pentru buna coordonare a mușchilor și susținerea funcțiilor creierului.

Cuprul și potasiul din rădăcina de țelină pot reduce durerile și rigiditatea articulațiilor, grație proprietăților lor antiinflamatoare. Potasiul susține funcția tuturor țesuturilor, celulelor și organelor din corp.

Un mod simplu de a incorpora țelina mai des în dietă este sub formă de salată (țelină rasă sau tăiată cubulețe, stropită cu suc de lămâie), sau sub formă de suc, amestecat cu suc de lămâie. Sucul se poate bea cu 30 de minute înainte de micul-dejun sau de altă masă a zilei, pentru reglarea nivelului zahărului din sânge.

Lămâia este unul din fructele cu cel mai mic indice glicemic, care poate fi folosit de diabetici, inclusiv sub formă de suc.