Caprifoiul este o plantă decorativă, cu flori alb-gălbui, foarte parfumate. Popular i se mai spune Mâna Maicii Domnului. Este din ce în ce mai preferată întrucât se dezvoltă rapid, nu e pretenţioasă sau gingaşă, şi creşte foarte deasă. Cu alte cuvinte, ține la distanță privirile curioşilor.
Ştiai că poţi prepara sirop de caprifoi pentru o stare de sănătate generală mai bună? Află mai multe din acest articol.
Caprifoiul conține minerale (calciu, magneziu potasiu), vitamina C, quercetină și uleiuri esențiale. Are efecte diuretice și laxative, antimicrobiene, antibacteriene, antiseptice, expectorate, calmante și antispasmodice.
Caprifoiul este o plantă cu multe beneficii pentru sănătate. Iată ce poţi trata cu ea:
– dureri în gât;
– afecțiuni respiratorii, răceală, gripă, astm bronșic;
– infecții respiratorii;
– infecții bacteriene: streptococ, stafilococ, salmonella;
– infecții urinare;
– inflamații (intestinale, urinare, genitale)
– tulburări digestive, enterită, dizenterie;
– controlul nivelului de zahăr din sânge, mai ales la persoanele care au indice glicemic mare;
– stimulează detoxifierea organismului.
Cel mai bun mod de a extrage aroma și substanțele terapeutice din această plantă este prin macerarea florilor în miere de albine. Rezultă un sirop extrem de parfumat și gustos.
Ingrediente:
– flori de caprifoi,
– miere de albine.
Mod de preparare:
Aveți nevoie de aproximativ 500 g de flori de caprifoi, sau cât să umpleți un borcan (câteva mâini). Apoi se aleg, se rup părțile uscate sau veștejite și se spală bine.
Se pun apoi într-un borcan, se îndeasă bine și se toarnă peste ele mierea de albine, cât să le acopere. Se închide ermetic și se ține în frigider.
Se lasă la macerat 30 de zile, pentru un sirop cât mai concentrat, sau cel puțin 2 săptămâni.
După această perioadă, borcanul cu miere se toarnă într-un alt vas, printr-o sită cu găuri mari, pentru a separa florile. Acestea se pot folosi la prăjituri, înghețată sau alte deserturi.
Siropul poate fi consumat ca atare, cu apă plată sau minerală (se pun 1-2 lingurițe la 1 pahar cu apă), ca tonic pentru sănătate, sau se pot îndulci cu el diverse băuturi (ceaiuri reci, limonade, sucuri de fructe), creme sau prăjituri.